Vihreiden puoluekokouksessa 28.-29.9. viiteläiset edustajat pitivät useita hienoja puheenvuoroja poliittisessa keskustelussa sekä strategian, sääntömuutosten ja puoluekokousaloitteiden lähetekeskusteluissa. Jaamme näitä puheenvuoroja liiton nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Keski-Suomen tieteen ja teknologian vihreiden puoluekokousedustaja Anna Puupponen piti puheen poliittisessa keskustelussa.

Suomessa ei ole yhtään ympäristöpuoluetta, julisti joku somessa. Luettuani hänen perustelunsa, ymmärsin mitä hän tarkoitti. 

Useimmat meistä, myös me poliittiset toimijat, oletamme, että teknologia tuottaa yhä energiatehokkaampia ratkaisuja ja vähentää sitä kautta kulutusta ja päästöjä. 

Mutta itse asiassa jo yli 150 vuoden ajan on tiedetty, että tämä ei ole totta.  

Jo 1800-luvulla taloustieteen uranuurtaja William Stanley Jevons kiinnitti huomion yksinkertaiseen epäkohtaan: vaikka höyrykoneiden polttoainetehokkuus oli kasvanut huimasti 1700-luvun lopusta, poltettiin hiiltä silti sata kertaa enemmän kuin 1800-luvun alussa. Jevons päätteli, että tämä johtui nimenomaan tekniikan ja tehokkuuden kehittymisestä. Entistä tehokkaampia ja halvempia höyrykoneita kannatti käyttää useammassa paikassa, jolloin hiilen kulutus kokonaisuutena lisääntyi. Tätä kutsutaan Jevonsin paradoksiksi.

Ilmiö on sittemmin havaittu ja todistettu paikkansa pitäväksi lukemattomissa eri yhteyksissä. 

Pelkistetysti: kun auto kuluttaa vähemmän bensaa, käytetään säästetty raha joko siihen, että ajetaan pidemmälle tai siihen, että ostetaan uusi, isompi auto.

Vaikka uusiutuvaa energiaa otetaan laajasti käyttöön, olemassa olevien energialähteiden kulutus ei ole laskenut. Uudet päästöttömät energialähteet eivät ole korvanneet vanhoja fossiilisia energialähteitä. Maailman energiasta yli 80 prosenttia on edelleen fossiilista.

Meidän vihreidenkin usein esittämä väite siitä, että parasta ympäristötyötä on uuden tekniikan kehittäminen ja hyödyntäminen, ei ole totta. 

Tekniikka voi auttaa ympäristötyössä mahdollistamalla asioiden tekemisen vähemmällä kulutuksella. Mutta jos emme vaadi selkeitä rajoja kulutukselle, mikään määrä tekniikkaa ei pysäytä luonnonvarojen ylikulutusta, joka on ilmastokriisin ja luontokadon juurisyy.

Anna Puupponen

Puoluekokousedustaja, Keski-Suomen tieteen ja teknologian vihreät