Tieteen Kesäseminaari 2022 paneutuu sodan ja rauhan kysymyksiin. Miten rauhaa rakennetaan, miten sota välittyy verkkokalvoillemme mediassa, ja miten sodan ja rauhan tämänhetkinen dynamiikka vaikuttaa Suomessa tehtäviin ratkaisuihin – niin kriiseihin varautumisessa kuin arjessakin? Puhujina on tieteentekijöitä eri aloilta, puhujien ja aiheiden esittely tarkemmin alla.

Striimit ja tallenteet:  https://www.facebook.com/254667646780551/videos/1434585386966529

https://www.youtube.com/watch?v=ldWItOFkgG8

https://twitter.com/viite

 Huom! Ostamalla lipun viimeistään 28.7. varmistat pääsysi mukaan! Sen jälkeen lippuja on tarjolla hyvin rajoitetusti.

Lipunmyynti: https://holvi.com/shop/viite-ry/section/kesaseminaari-2022/

Lippujen hinta:

  • Viitteen jäsenet 25 €
  • muut 40 €

Hinta sisältää seminaaripäivän ja saunaillan poreammeineen, sekä lounaan, kahvin ja iltagrillailut grillikodassa. Kaikki tarjoilut ovat vegaanisia. Ilmoitathan erityisruokavalioista ja allergioista ilmoittautuessasi.
Lippuja on vain rajallinen määrä, joten kannattaa reagoida pian!

Seminaari järjestetään 13.8. Ahlmanin kartanolla Tampereella osoitteessa Hallilantie 24, 33820 Tampere. Paikan päälle on hyvät julkiset yhteydet Tampereen keskustasta. 

Paikalle voi saapua kello 11.30 alkaen, ja ohjelma alkaa yhteisellä lounaalla kello 12. Varsinainen ohjelma puheenvuoroineen alkaa kello 13 ja päättyy noin kello 18.30.

Tilaisuudessa noudatetaan turvallisen tilan periaatteita ja viranomaisten ajantasaisia ohjeita terveysturvallisuuteen ja koronatilanteeseen liittyen. Tilat ovat esteettömiä saunaa ja poreammetta lukuunottamatta.

Yöpyminen on mahdollista Ahlmanilla, katso hinnat ja saatavuus, sekä tee varaus täältä: https://ahlmanedu.fi/kauppa/majoitus/
Lähialueella sijaitsee myös tunnelmallinen boutique-hotelli Lillan: https://www.lillan.fi/
Lisää majoitusta löytyy Tampereen keskustasta.

Jos et pääse paikalle, voit silti kuunnella asiantuntijoiden puheenvuorot: ne striimataan suorana Viitteen Facebook- ja Youtube-kanaville.
Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/560811295671044/

Tervetuloa seuraamaan seminaaria ja nauttimaan Viite-porukan seurasta!

Tapahtuman järjestävät: Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry, Opintokeskus Visio sekä Pirkanmaan tieteen ja teknologian vihreät ry

 

Puhujia on vähintään kolme ja todennäköisesti neljä, alla esittelyt kolmesta jo varmistuneesta puhujasta:
 
Johanna Sumiala
Aihe: Kuoleman politiikka mediassa – sotaa vai rauhaa rakentamassa?
 
Dosentti, FT Johanna Sumiala on media-antropologi, joka työskentelee apulaisprofessorina Helsingin yliopiston sosiaalitieteiden laitoksen viestinnäntutkimuksessa. Sumialan viime vuosien julkaisut ovat painottuneet median ja kuoleman, median ja rituaalien, median ja kriisien sekä median ja uskonnon aiheisiin.
 
Johanna Sumiala on yksi johtajista Maanpuolustuskorkeakoulun, Tampereen yliopiston ja Helsingin yliopiston yhteisessä monitieteisessä Suomen Akatemian rahoittamassa Hybrid Terrorizing: Developing a New Model for the Study of Global Media Events of Terrorist Violence -tutkimushankkeessa, jossa tutkitaan terroristista väkivaltaa globaalina mediatapahtumana. Sumialan tuoreimpiin julkaisuihin kuuluu kirja ‘Mediated death’, joka on ​​syväsukellus kuoleman medioitumiseen: siihen, millaisen roolin kuolema saa median kyllästämässä yhteiskunnassa. 
 
 
Ilari Karppi
Aihe: Kun varustelusta tuli olympialaji. Pysyvätkö ihmisoikeudet vauhdissa mukana, jos kaupunkitiloja aletaan turvata sodankäynnin opein?
 
Ilari Karppi on Tampereen yliopiston (TAU) aluetieteen dosentti. Hän tutkii kestävien ja turvallisten yhdyskuntien kehittämistä sekä kehittämistyötä tukevaa päätöksentekoa. Hän on kiinnostunut myös yhdyskuntia muovaavista teknologioista ja niiden roolista osana kehittämisprosesseja. Vuodesta 2019 hän on johtanut TAU:n osahanketta EU-rahoitteisessa Smart Urban Security and Event Resilience (SURE) -hankkeessa. Siinä kehitettävillä sosioteknisillä ratkaisuilla etsitään 
vastauksia kaupungeissa ja niiden tapahtumaympäristöissä kohdattaviin monimutkaistuviin turvallisuushuoliin.
 
 
Tarja Cronberg
Aihe: Rauha ja pelote – mitä merkitsee ydinaseilla uhkailu (tai miksi ydinaseilla uhkaillaan)
 
Tarja Cronberg on tekniikan ja kauppatieteiden tohtori, ja toiminut muun muassa kansanedustajana, työministerinä ja Euroopan parlamentin jäsenenä. Euroopan parlamentissa hän toimi parlamentin Iran-suhteista vastaavan valtuuskunnan puheenjohtajana, sekä lisäksi ulkoasiainvaliokunnan, turvallisuus- ja puolustuspolitiikan alivaliokunnan ja valtuuskuntien puheenjohtajakokouksen jäsenenä, sekä varajäsen Venäjä- ja Nato-suhteista vastaavissa valtuuskunnissa. 
 
Cronberg toimi vihreiden puheenjohtajana vuodet 2005–2009. Vuodet 2001–2003 Cronberg toimi Kööpenhaminan rauhantutkimusinstituutin (COPRI) johtajana vastuualueenaan kansainväliset suhteet, turvallisuustutkimukset, sotatutkimukset ja konfliktien hallinta. Hän teki tutkimusta ohjuspuolustuksesta ja puolustusteknologian käytöstä siviili- ja sotilastarkoituksiin. Cronberg on Tukholman rauhantutkimuksen instituutti Sipri:n Distinguished Associate Fellow, ja erityisesti asevarustelun ja aseistariisunnan asiantuntija.

Miina Kaarkoski

Aihe: Maanpuolustustahto: sodan vai rauhan käsite?

FT Miina Kaarkoski on tutkija Maanpuolustuskorkeakoulussa Johtamisen ja sotilaspedagogiikan laitoksella. Kaarkoski on tutkinut viime vuodet turvallisuuspolitiikkaan, maanpuolustustahtoon ja informaatiovaikuttamiseen liittyviä aiheita. Hänen aikaisemmat julkaisut ovat käsitelleet myös  ympäristö- ja ilmasto- ja energiapolitiikkaa. Kaarkoski johtaa tutkimushanketta ”Puolustustahdon resilienssi informaatiovaikuttamisen ympäristössä” (PURE), jossa tarkastellaan muutoksia suomalaisten maanpuolustustahdossa Ukrainan sodan kontekstissa ja erityisesti informaatiovaikuttamisen kohdentumista kansalaisten maanpuolustusasenteisiin. Lisäksi hän työskentelee Suomen Akatemian rahoittamissa hankkeissa #IRWIN (Tiedon huoltovarmuus) ja #Agents (Nuorten toimijuus sosiaalisessa mediassa). Kaarkoski on yksi kirjan Maanpuolustustahto Suomessa (Gaudeamus 2020) toimittaja ja kirjoittaja.