Puoluevaltuuston kokouksessa 14.-15.9.2024 viiteläiset edustajat pitivät useita hienoja puheenvuoroja ajankohtaisista poliittisista kysymyksistä. Jaamme näitä puheenvuoroja myös liiton nettisivuilla.
Meillä on valta vaikuttaa tulevissa kunta- ja aluevaaleissa yhteen sairauksien, pahoinvoinnin ja turvallisuuden juurisyyhyn ja sitä kautta ennalta niiden ehkäisyyn. Ihmiset tulee saada luontoon tai jos se ei ole mahdollista luonto ihmisten luo. Ja mitä tällä sitten tarkoitan?
Meidän on nyt kumottava ajatus siitä, että luonnolla on merkitystä vain pitkällä aikavälillä.
Toki suuret puistot ja metsät ovat ihania ajanvietto-, harrastus- ja eväsretkipaikkoja, edistävät kansanterveyttä lisäämällä liikuntaa ja laskevat stressitasoja. Mutta 77 % suomalaisista asuu kaupungeissa ja luonto on yhä kauempana tästä valtavasta joukosta ihmisiä.
Viheraluiden suuremman määrän asuinympäristössä on todettu vähentävän riskiä sairastua masennukseen ja tyypin 2 diabetekseen sekä tarvetta käyttää mielenterveyslääkkeitä. Lähiympäristön viheralueet kantavat pitkälle hedelmää, sillä luontoaltistukset lapsena vähentävät myös mielentervessairauksien, kuten masennuksen, ADHDn ja skitsofrenian todennäköisyyttä aikuisena.
Kaupungeissa myös maata kulkeutuu vähemmän talojen sisälle, mikä vähentää maasta saatavien mikrobialtistusten määrää. Kaupungeissa mikrobialtistuksen kesämaksimi on yhtä suuri kuin maaseudun talven minimialtistus. Me tarvitsemme mikrobialtistusta puolustusjärjestelmän parempaan toimintakykyyn. Meidän pitäisi päästä möyrimään säännöllisesti luontoon, oli kyse sitten kasvien istutuksesta tai ulkoleikeistä lasten kanssa. Näillä menetyillä luontokohtaamisilla on myös merkittävät taloudelliset vaikutukset, arviolta 10 % hoitokustannuksiin.
Me pohdimme hyvinvointialueilla, miten saamme hoidettua monisairaita tai miten saataisiin laitosmaisesta hoidosta mielekkäämpää. Me tarvitsemme runsasmikrobista multaa asfaltti pihoille ja virtuaaliluontoa sisälle sairaaloihin, joissa potilaat eivät pääse luontoon.
Me puhumme kunnissa, miten vanhukset voidaan pelastaa kuumenevista asunnoista kaupungin keskellä. Yhtä aikaa voisimme poistaa kuumuutta lisäämällä viilentävää viherympäristöä kaupunkeihin. Se myös tuo säästöjä, sillä energian tarve viilentämiseen ja lämmittämiseen vähenee.
Se, että vähennetään viheralueita ja estetään ihmisten pääsy luontoon lisää valtavasti riskiä sairastua mutta myös taloudellisia kustannuksia. On todettu, että viheralueiden vähentämisellä on jopa 10 % vaikutus vuosittaisiin hoitokustannuksiin.
Mä tiedän, että me ollaan kaikki tässä salissa luonnon puolella. Meitä Vihreitä tarvitaan tulevissa vaaleissa turvaamaan meidän kaikkien turvallisuus, hyvinvointi ja talous myös luontonäkökulmasta, sillä se jää helposti muiden teemojen jalkoihin poikkileikkaavana teemana. Luonnolla on merkitystä myös lyhyellä aikavälillä.
Kivaa syksyä kaikille! Muistakaa möyriä luonnossa!
Aliisa Wahlsten
Kirjoittaja on viiteläinen puoluevaltuuston jäsen, aluevaltuutettu ja luonnon monimuotoisuuden asianntuntija.