Näin inflaation jyllätessä on hyvä aloittaa sanomalla että sosiaaliturva on suomessa liian matala ja olispa perustulo. Perustulomallissa ihminen voi itse päättää mihin panostaa ja mistä pihistää, jäykän sosiaaliturvan sijaan ihmisille pitää taata oma toimijuus päättää kuinka kuluttaa järjestelmässä, jossa haitat on hinnoiteltu.

Kuitenkin itse aiheeseen.

Nykyinen talousjärjestelmä on rakennettu niin että emme maksa oikeaa hintaa kun ostamme ruokaa, vaatteita tai muita välttämättömyyksiä. Joko tuhoamme luontoa tai riistämme työntekijöitä, parhaimmillaan molempia. Nykyinen halpatuotannon kulttuuri ja vaatimus halpuuttamisesta on vääristänyt kykymme ymmärtää mitä vastuullinen tuotanto maksaa.

Jos vuodessa olisi varaa ostaa vain viisi uutta vaatetta pitäisimme niistä parempaa huolta ja harkitsisimme pidempään, mitä oikeasti tarvitsemme. Jos ruoantuottajille maksettaisiin riittävä korvaus, voisimme luopua maataloustukijärjestelmästä ja estää ihmiskauppaa.

Vihreiden pitää olla se puolue, joka rohkeasti vaatii että saastuttaja maksaa ja työntekijä saa elämään riittävää palkkaa!

Olen valmis yhtenäisempään Eurooppaan, joka näkee rajojen ulkopuolelle. Ja jossa huoltovarmuus on turvattu mutta maatalous ei ole protektionismia maiden välillä. Kysynkin siis, onko jokaisella suomalaisella oltava varaa suomalaiseen ruokaan vai eurooppalaiseen ruokaan?

Peppi Seppälä
Kirjoittaja on energia-asiantuntija, kaupunginvaltuutettu, aluevaltuutettu ja viiteläinen eurovaaliehdokas.