Milloin olet viimeksi auttanut jotakuta? Eikö tuntunut hyvältä? Eikö tuntunutkin siltä, että teet jotain tärkeää?

Myötätunnon tutkimuksesta tiedetään, että sen huikeat vaikutukset muun muassa yksilöiden terveyteen ja yhteisöllisyyden kokemukseen toteutuvat myös ja erityisesti sille, joka auttaa muita. Isossa mittakaavassa tämä on nyt Suomessa vaarassa.

Sosten huhtikuussa julkaisema järjestöbarometri 2024 näyttää, että hallitusohjelmaan kuuluva raju eli neljänneksen leikkaus järjestöjen valtionavustuksiin syventää heikoimmin voivien ahdinkoa. Erityisen uhkaavalta näyttää vertaistuen ja muun vapaaehtoistoiminnan jatkuvuus sekä matalan kynnyksen kohtaamispaikkojen tilanne. 

Kierrän paljon kouluttamassa erilaisissa järjestöissä ja olen tästä huolissani. Leikkaukset osuvat paitsi järjestöjen apua tarvitseviin ihmisiin, myös järjestöjen riveihin kuuluviin vapaaehtoisiin – auttajiin.

Tämä hallitus on valinnoillaan onnistumassa kääntämään talouskriisin myös auttamisen kriisiksi. Tämä kääntyy herkästi merkityksen ja kuulumisen tunteen kriisiksi. Ja vaarana on, että tämä puolestaan kääntyy yhteiskuntarauhan ja sisäisen turvallisuuden kriisiksi.

Sofia sanoi avajaispuheessaan, että hallitukselta puuttuu visio siitä, millaiseen Suomeen vauvat syntyvät neljän vuoden päästä. Kun tutkijana katson tilannetta, tulevaisuuskuva on aika selkeä, ja se on synkeä. Meidän pitää muuttaa se. Ja meillä on mahdollisuus muuttaa sitä tekemällä tehokasta oppositiopolitiikkaa ja tarjoamalla parempi vaihtoehto tulevissa vaaleissa. Se on mahdollista.

Jenni Spännäri
kirjoittaja on tutkija, tutkimusjohtaja ja tietokirjailija, jonka erityisalaa ovat muun muassa viisaus ja myötätunto.