Korona, Ukrainan sota, vihreä siirtymä, tekoäly, Kiinan ja Yhdysvaltojen uusi kylmä sota kertovat kovaa kieltä siitä, että maailma muuttuu nyt nopeasti. Elämme monikriisin aikaa – ne systeemit, jotka ylläpitävät sivilisaatiota ja maapalloa ovat nopeassa muutoksessa.

Kaiken tämän keskellä teknologia on noussut uudestaan politiikan keskiöön.

Koronassa, jossa uusi RNA-pohjainen rokote saatiin aikaan maailmanennätysajassa; kilpailu tekoälystä on Kiinan ja Yhdysvaltojen suurvaltakilpailun keskiössä ja Euroopan Unionin keskeiset kamppailut käydään siitä kuka hallitsee vihreän siirtymän teknologiaa ja sen luomaa hyvinvointia.

Kamppailua käydään myös siitä siirrytäänkö tulevaisuuteen nopeasti vai hitaasti. Maat, jotka häviävät pyrkivät jarruttamaan.

Meillä vihreillä on erinomaiset mahdollisuudet hyödyntää teknologiapolitiikan mahdollisuudet ilmaston pelastamiseen ja demokratian ja ihmisoikeuksien levittämiseen maailmalla. Se vaatii työtä, osaamista, mutta tuo kestäviä mahdollisuuksia.