Hyvät puoluekokousedustajat, 

Energian hinnat ovat nousseet Venäjän hyökkäyssodan seurauksena. Suomen osalta sähkön ja kaasun tuonti Venäjältä on nyt lopetettu, mikä nostaa hintojamme vielä erityisesti. 

Miten reagoida? Jotkut tahot ovat väläytelleet vastaukseksi eri energiamuotojen veronalennuksia tai hinnan alentamista muilla tavoin, kuten EU:n komissiossa keskusteltu maakaasun hintakatto. Tällaiset toimet ovat huonoja. Hinnanalennus toki tekee hinnan matalammaksi kuluttajalle, mutta juuri sen vuoksi se pitää sellaistakin energian kulutusta korkealla, jota olisi helppo vähentää energiapulan helpottamiseksi. Sen energian osalta jota yhä saadaan Venäjältä, ei verokeinoin aikaan saatu hinnanalennus vähennä Venäjän energiasta saamia tuloja yhtään, vaan voi korkeana pysyvän kulutuksen vuoksi yhä kasvattaa niitä ja siten rahoittaa Venäjän sotaa. 

Nostan esiin vielä yhden superhuonon ratkaisun energiapulaan. Komission uudessa suunnitelmassa Venäjän energiasta pois siirtymistä rahoitettaiisin 20 miljardin euron osalta laskemalla liikkeelle ylimääräisiä päästöoikeuksia. Nykyisellä päästöoikeuksien hinnalla tämä tarkoittaisi n. 250 miljoonaa päästöoikeutta, mikä vastaa esimerkiksi Suomen 5 vuoden päästöjä. Tämä on ilmaston kannalta tuhoisin keino rahoittaa mitään. Se lisää fossiilisen energian kulutusta ja siten energiapulaa noita päästöoikeuksia vastaavalla määrällä. Lisäksi tällaisen poikkeusten tekeminen heikentää päästökauppajärjestelmän hintasignaalin uskottavuutta puhtaan energian investoinneissa. 

Suomen hallituksen toimet energiapulan torjumiseksi ovat olleet hyviä, kuten eilen lisätalousarviossa päätetyt kotitalouksien energiainvestointien lainatakaus ja sosiaaliturvan korotus. Sosiaaliturvan korotus lievittää energian hinnan noususta pienituloisille aiheutunutta haittaa, mutta koska tuki ei kohdistu suoraan fossiiliin, se ei ylläpidä fossiilisten turhaa käyttöä.  

Pidetään hallituksen linja, ja pidetään muiden huonoista ideoista meteliä. 

Kiitos