Kansainvälinen turvallisuusjärjestelmämme on epäonnistunut.

Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Kymmeniä miljoonia siviilejä on jatkuvan uhan alla ja 14 miljoonaa pakolaista on tulvinut maan sisä- ja ulkopuolelle. YK:n turvallisuusvaste on jämähtänyt Venäjän veto-oikeuteen turvallisuusneuvostossa.

Samalla kuitenkin muu YK-järjestelmä on toiminut hyvin.

UNHCR on avustanut 14 miljoonaa pakolaista, World Food Programme ruokkii kolme miljoonaa ihmistä ja YK on kerännyt miljardi dollaria rahallista tukea Ukrainalle.

YK ei siis ole Kansainliitto, jonka merkittävin saavutus oli Ahvenanmaan demilitarisointi.

Tästä huolimatta YK-järjestelmä ei vielä ole valmis. YK:n institutionaaliset rakenteet on uudistettava.

Turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenet on poistettava. Kaikki jäsenet on valittava suoralla vaalilla yleiskokouksessa ja kausirotaatioita on kunnioitettava. Veto-oikeuksia ei tule hyväksyä.

Suojeluvelvoitteella tulee olla välitön sotilaallinen ulottuvuus. Se voisi velvoittaa mitä tahansa jo nyt toteutuneesta laajamittaisesta aseavusta Yhdysvaltain tarjoamiin ei-kineettisiin tukitoimiin ja esimerkiksi sotilaallisin voimin avattaviin humanitaarisiin käytäviin.

Ekologisesti ja sosiaalisesti kestävä talousjärjestelmä ei ole mahdollinen ilman globaaleja toimia. Konsensushakuinen WTO/GATT tulee korvata määräenemmistöllä YK:n yleiskokouksissa hyväksyttävillä sitovilla päätöksillä. Näin voitaisiin saada globaali hiilivero, yritysverokilpailulle rajat ja aidosti globaali henkilöverotus.

Meillä Vihreillä on velvollisuus edistää globaalien viheliäisten ongelmien ratkaisemista ja YK:n instituutiorakenne seisoo sen tiellä.

Tehdään tästä meidän ja EGP:n ulkopoliittinen kärkitavoite.