Hyvä puoluekokousväki, hyvät ystävät.

Korona-aikana digitalisaatio eteni nopeammin kuin moni meistä olisi uskonut. Pandemia mahdollisti vihdoin suurelle osalle esimerkiksi työnteon, opiskelun ja lääkärillä asioinnin etänä. Samalla monet varoittavat esimerkit osoittivat, kuinka vastuuttomasti digitalisaatio etenee. Osa ihmisistä ei pystynytkään asioimaan diginä saavutettavuusongelmien takia.

15 prosentilla ihmisistä on yksi tai useampi toimintarajoite ja vanhemman väestön joukossa luku nouseekin jo lähelle 50 prosenttia. Tämä on merkittävä osa maailman väestöstä eikä näin isoa osaa ihmisistä voi yksinkertaisesti sulkea palveluiden ulkopuolelle.

Mä toivon, että digipalveluiden merkitys ja käyttö kasvaa. Mutta vain, jos niitä tehdään vastuullisesti ja päättäjät ovat tarpeeksi tietoisia linjauksiensa merkityksestä. 

Meidän on ymmärrettävä, että tehdyt päätökset ja kehitetyt palvelut voivat olla osa yhdenvertaisempaa maailmaa tai ne voivat vahvistaa syrjiviä rakenteita entisestään.

Jos me halutaan tehdä digimaailmasta inklusiivinen, asioiden on muututtava nykyisestä. Digitaalisten palveluiden määrä ihmisten elämässä on huima ja tämän pitää näkyä poliittisissa linjauksissa. Tietopolitiikka ei saa jäädä sivuasiaksi ja se ei saa olla vain reagointia ongelmiin. Meidän pitää tehdä ennakoivampaa tietopolitiikkaa, joka luo yhdenvertaista ja turvallista maailmaa. Pidetään kaikki mukana, myös digitaalisesti.