Arvoisa puoluekokousväki.

Tervehdys Jyväskylästä. Olen taustaltani psykologi ja psykologian tohtori. Minä haluaisin nostaa keskusteluun yhden mielenterveyspalveluihin liittyvän tärkeän aiheen.

Meidän nykyinen kuntoutuspsykoterapia on järjestelmänä kriisissä. Meillä ei ole riittävästi työvoimaa. Eli ratkaisukeskeisesti sanoen, me tarvitsemme lisää psykoterapeutteja tähän maahan.

Kuntoutuspsykoterapioiden määrä on noussut kymmenessä vuodessa melkein viisinkertaiseksi. Mikä on hoidon kannalta tosi tärkeä ja hyvä asia. Mutta psykoterapeuttien määrä ei ole tänä aikana kasvanut juurikaan. Heitä on edelleen reilu 8000. Ja se mikä tässä on huolestuttavaa, niin me tiedämme, että heistä noin kolmasosa on lähitulevaisuudessa siirtymässä eläkkeelle tai tekee jo nyt töitä osa-aikaisesti eläkkeeltä käsin.

Tilanne on kestämätön. Me tunnistamme tarpeen, me näemme millaiseksi tilanne on kehittymässä, mutta me emme ole saaneet aikaiseksi mitään päätöksiä tilanteen helpottamiseksi.

Käytännössä tämä kriisitilanne tarkoittaa jo tällä hetkellä sitä, että psykoterapeutit saavat päivittäin useita, osa jopa kymmeniä, yhteydenottopyyntöjä joihin he joutuvat vastaamaan kieltävästi, sillä kalenteri on täynnä. Ja tämä tietenkin tarkoittaa sitä, että hoitoa tarvitseva henkilö ei joko saa hoitoa, tai joutuu odottamaan sitä aivan kohtuuttoman pitkään.

Ratkaisuja tarvitaan siis nopeasti.

Me tarvitsemme valtion varoin tuettua psykoterapiakoulutusta.

Tällä hetkellä sen noin 50 000 euroa maksavan psykoterapeuttikoulutuksen maksavat koulutettavat itse. Näin ei ole juuri millään muulla terveydenhuollon erikoistumisalalla.

Meillä on vahvaa tutkimusnäyttöä psykoterapian vaikuttavuudesta. Meillä on myös karua mutta täsmällistä tilastoa mielenterveyshäiriöiden osuudesta myönnetyistä sairaslomista ja työkyvyttömyyseläkkeistä.

Meidän tulee olla aloitteellisia ja periksiantamattomia tässä asiassa. Meidän tulee onnistua tässä paremmin. Me tarvitsemme lisää psykoterapeutteja.

Kiitos.