Arvoisa puoluekokous.
Koronavirusta vastaan kehitetyt mRNA rokotteet ovat olleet geenitekniikan riemuvoitto. Uudella teknologialla on voitu tehdä ennätysnopeasti turvallinen rokote, joka säästää miljoonia ihmishenkiä.


Samaan aikaan myös ihmisgenetiikan tutkimus etenee. Suomeen on valmistella uusi genomilaki, joka edistää tutkimusta ja jolla varmistetaan tutkimuksen eettisyys ja genomitietoa koskeva yksityisyydensuoja. Tämän keskiössä on nyt lain myötä perustettava Genomikeskus, jonka tietokanta tulee olemaan avainasemassa kansallisessa geenitutkimuksessa. Tiedon avulla Sairauksia voidaan tunnistaa ja hoitaa entistä paremmin. Lääkitystä voidaan kohdentaa tarkasti ja jopa räätälöidä yksilöllisesti.


Mutta entä jos sairaudet voisi ennaltaehkäistä jo ennen niiden syntymistä? Nykyisellä tekniikalla voitaisiin ehkäistä yli 5000 yhden geenin virheen aiheuttamaa perinnöllistä sairautta muokkaamalla vanhempien sukusoluja.
Näin ei kuitenkaan voida tehdä. Syynä on, ettei menetelmien turvallisuudesta ole varmuutta. Toiseksi, lainsäädäntö ei salli tätä, kuten sen ei vielä kuulukaan.


Hyvä puoluekokous. Terveyserojen kaventaminen on vihreille tärkeää. Tämä koskee myös geneettisistä syistä johtuvia eroja. Mitä siis pitäisi tehdä?

  1. Tarvitaan lisää tutkimusta.
  2. tarvitaan eettistä keskustelua siitä, mikä on hyväksyttävää.
  3. Tarvitaan uutta lainsäädäntöä, turvallisten hoitojen mahdollistamiseksi.
    Näiden edistäminen tulee olla päämäärämme.