Hyvä puoluekokousväki,

Perustulokeskustelu painottuu vahvasti perustoimeentuloon ja työn kannattavuuteen. Todennäköisesti näistä olette kohtuullisesti perillä, joten keskityn tässä yhteen vähemmälle huomiolle jääneeseen mahdollisuuteen perustulon hyödyntämisessä. Perustulolla voidaan nimittäin tehdä kulutusveroista progressiivisia.

Tämä temppu tapahtuu palauttamalla tietty prosenttiosuus veron kertymästä perustulona. Otetaan esimerkiksi verottomana sadan euron ostos. Päälle tulee 24 euroa arvonlisäveroa. Yhtenäisellä arvonlisäverokannalla tästä voitaisiin laittaa vajaa kymppi perustulopottiin.

Jos kulutat vähemmän kuin keskivertokuluttaja, saat potista enemmän kuin olet maksanut. Jos taas ostat esimerkiksi ökyjahdin, maksat pottiin enemmän kuin sieltä saat.

Sama ajatus vielä numeroin. Jos ajatellaan satasen kulutusta keskimääräisenä kulutuksena, kymmenen euron kulutuksella ja kahdeksan euron perustulolla maksat veroa ostoksien yhteydessä 2,4€ ja saat siis nettona 5,6€. Veroprosentti on siis -56%, kun se keskivertokuluttajalla on 16%. Kahdensadan euron kulutuksella nettovero on 20% jne.

Tehdään siis kulutusverotuksesta progressiivisempaa!

Petteri Räty