Viite juhli viime lauantaina kymmenvuotisjuhlia ja tuon sieltä terveisiä. Pidin siellä huhujen mukaan 20 minuutin puheen, mutta nostan siitä nyt muutamia pointteja tässä kaksiminuuttisessa.

Ensinnäkin tiede on meille arvo sinänsä. Tieteen ei tarvitse tuottaa jotain välitöntä hyötyä ollakseen arvokasta. Meidän mielestämme on tärkeää tutkia ja ymmärtää kulttuureja, kieliä ja kuoriaisia.

Sen lisäksi, että tiede on arvokasta itsessään, se tuottaa avaimia parempaan maailmaan. Tutkimuksen ansiosta tiedostamme ilmastonmuutoksen mekanismit ja voimme kehittää tehokkaita keinoja sen torjumiseen. Tutkimuksen ansiosta voimme laatia parempia lakeja, tunnemme oman historiamme, voimme kehittää empatiakykyämme ja vapautua vääristä luuloista. Tutkimuksen ansiosta meillä on valaistus, lämpimät kodit, pesukoneet ja 4G-verkko.

Lisäksi tutkimustietoa tarvitaan politiikassa. Jotta poliittinen päätöksenteko olisi laadukasta, tulee päättäjillä olla riittävä tieto siitä miten maailma, ihmiset ja lait toimivat.

Ei riitä, että poliitikoille vain tuputetaan kaikki faktat ja oletetaan että sitten päätökset ovat parempia. Tiede on laaja kenttä ja yksi mainio tutkimuskohde on se miten tietoa voisi paremmin hyödyntää politiikassa. Siihen liittyy ainakin oikeanlainen tiedeviestintä, joka ottaa huomioon ihmisten tunteet ja arvot.

Mahtavaa, että sunnuntaina Vihreisiin ollaan hyväksymässä Viitteen paikallisyhdistykset Pirkanmaalle, Keski-Suomeen ja Helsinkiin ja Viittestä tulee liittomuotoinen kokonaisuus Vihreissä.

Edistetään me kaikki Vihreät yhdessä laaja-alaista sivistystä ja laadukasta tutkimusta.

P.S. Juhlapuhe luettavissa täällä https://viite.fi/2018/11/12/tieto-arvot-ja-maailman-muuttaminen-puheenjohtaja-teemu-merosen-puhe-viitteen-10-vuotisjuhlassa/