Tehdään Suomesta johtava tietoyhteiskunta

Elon Musk ja edesmennyt Stephen Hawking ovat varoittaneet meitä tekoälyn vaaroista. Uhkakuvia ei pidä kokonaan unohtaa, mutta olemme vielä kaukana vahvasta tekoälystä, josta tieteiskirjallisuuden kauhutarinat kertovat. Tiettyihin rajattuihin tehtäviin tarkoitettua heikkoa tekoälyä tarvitaan lähes välttämättä, mikäli haluamme hoitaa useimpia asioita paremmin. Informaation määrä maailmassa kasvaa edelleen, ja ihmisaivojen rajoitteet tulevat yhä rankemmin vastaan. Ihmisen etu lajina on älykkyys, ja älykkyys on myös tulevaisuuden Suomen etu. Tietoyhteiskunnassa kone toimii ihmisen tukena ja apuna, joko läheisesti ihmisen käyttämänä tai itsenäisesti, ja järjestelmät luodaan parantamaan elämämme laatua.  

Älykkäistä koneista ei ole hyötyä ilman meidän omaa älyämme. Vaikka koulutus- ja tutkimusleikkauksia ei olisi tehty, emme silti voi kilpailla tutkimuksen, laitteiston ja järjestelmien absoluuttisilla panostuksilla suurempien maiden kanssa. Se, mitä voisimme pienenä kansakuntana muita ketterämmin tehdä, on yhteiskunnan asennoituminen hyväksyvästi teknologiseen kehitykseen ja uusien sovellusten käyttöönottoon, sekä tutkitun tiedon ja datan hyödyntämiseen. 

TallennaTallenna