Geenit ja velvollisuudet

Poliorokotteen keksijä Jonas Salk sanoi, että meidän suurin velvollisuutemme on olla hyviä esivanhempia. Salk ei patentoinut keksintöään vaan antoi sen vapaaseen käyttöön ja rokote on siitä lähtien pelastanut satojatuhansia halvaantumiselta ja kuolemalta. Rokotteen avulla polio on tänä päivänä hävitetty lähes koko maailmasta.

Ihmisellä tunnetaan yli 5000 monogeenistä, yhden geenin muutoksen aiheuttamaa perinnöllistä sairautta. Nykyisellä,  jo olemassa olevalla tekniikalla, voidaan ihmisen genomia muokata tarkasti ja kaikki nämä sairaudet voitaisiin ehkäistä. Vain pienen osan korvaaminen yhdestä molekyylistä riittäisi. Tämä ei kuitenkaan ole vielä mahdollista oletettujen riskien vuoksi ja nykyisen lainsäädännön puitteissa. Tarvitaan vielä runsaasti tutkimusta ja eettistä keskustelua, että nämä tekniikat voidaan ottaa turvallisesti käyttöön.

Terveyserojen kaventaminen on vihreille tärkeää ja geeneistä johtuvat terveyserot ovat tosiasia. Kun olemme huolissamme huono-omaisuudesta, meidän tulee olla huolissamme myös geeneistä johtuvasta huono-osaisuudesta ja sen periytymisestä sukupolvien yli. Ja Ollaksemme hyviä esivanhempia, niin kuin meillä on velvollisuus ehkäistä tartuntataudit,  kuten polio, on meillä  velvollisuus ehkäistä geneettiset sairaudet korjaamalla niitä aiheuttavat geenivirheet.

Tämän tekeminen mahdolliseksi tulee ottaa Vihreiden terveyspolitiikan tavoitteeksi.

TallennaTallenna

TallennaTallenna

TallennaTallenna