Ei pikkusormea pirulle

Julkaisemme  tällä viikolla Viitteen jäsenten 18-19.6. pitämiä puoluekokouspuheita.  Petteri Räty vastusti puheessaan massavalvontaa

Arvoisa puoluekokous,

Otan kantaa valmistelussa olevan tiedustelulainsäädännön tietoliikennepuoleen, kun se on opintojen ja työn kautta tuttua. Esityksessä tietoliikennetiedustelusta ehdotetaan rakennettavaksi järjestelmä, jossa tieliikenneverkoista tietyin hakuehdoin ohjataan liikennettä viranomaisille. Tästä tulee tiedostaa, että järjestelmän rakentamisen jälkeen siirtyminen massavalvontaan on lainsäädännöllinen eikä tekninen kysymys. On triviaalia muuttaa hakuehdot niin, että kaikki liikenne ohjautuu viranomaisille. Passilain sormenjälkirekisterin yhteydestä tiedämme, että ainakin osalla viranomaisista on halua hyödyntää tekniset valmiudet täysimääräisesti sen jälkeen, kun järjestelmä on luotu. Vaikka tunnistan kyseessä olevan kaltevan pinnan argumentti, kokemukset maailmalta puhuvat riskin todellisuudesta. NSA on stereotyyppinen esimerkki, mutta Euroopassa ongelmia on samalla tavalla. Briteissä GCHQ valvoo liikennettä ja poliittisessa keskustelussa on säännöllisesti ehdotuksia salausmenetelmien heikentämiseksi.

Tietoliikenteen valvonnan yhtenä oikeutuksena on esitetty, että rikolliset eivät ole riittävän osaavia suojatakseen liikenteensä. Argumentti toimii myös toiseen suuntaan. Jos rikolliset eivät suojaa liikennettään, tulee sama oletus tehdä myös tavallisille kansalaisille. Näin punnittavaksi tulee kaikille tasaisesti aiheutuva kustannus alentuneesta yksityisyydestä tiedustelulla mahdollisesti estettyjä tapahtumia vastaan. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että vaaka kallistuu selvästi yksityisyydensuojan nykytason säilyttämisen puolelle. Perustuslainsuojan murtamiseen tulee siis suhtautua skeptisesti. Vähintään on pidettävä huolta, että kuten Martin Scheinin lausunnossaan esittää, tulee massavalvonnan kielto kirjattua suoraan perustuslakiin.

Ei anneta pirulle pikkusormea, se vie koko käden.

Kiitos.