126. päivä

Julkaisemme  tällä viikolla Viitteen jäsenten 18-19.6. pitämiä puoluekokouspuheita. Nadja Kiiskisen puhe vaati pakkopalautusten keskeyttämistä ja niiden lainmukaisuuden selvittämistä.

Hyvä puoluekokousväki,

Tänään on 126. päivä. Yli neljän kuukauden ajan, 24 tuntia vuorokaudessa, on Helsingin Rautatientorilla jatkunut turvapaikanhakijoiden Oikeus elää -mielenosoitus. Mielenosoittajien vaatimukset ovat selkeät: inhimillistä kohtelua, oikeudenmukainen ja lainmukainen turvapaikkahakemuksen käsittely ja pakkopalautusten lopetus tämän toteutumiseen asti.

Kevään aikana tutkivat journalistit ovat paljastaneet
Maahanmuuttoviraston toiminnasta huolestuttavia tietoja: kielteisille päätöksille on asetettu etukäteen määrällisiä tavoitteita, käsittelijöitä on painostettu olemaan huomioimatta maatietoraportteja, päätösten perusteluja on kiireessä kopioitu ilman lain vaatimaa yksilöllistä tarkastelua. Virheiden määrä on kasvanut siinä määrin, että joka neljäs hallinto-oikeudessa käsitelty päätös kumotaan tai palautetaan uudelleen käsittelyyn.

Migri on luvannut korjata toimintaansa tulevien hakemusten käsittelyssä, mutta jo kielteisen päätöksen saaneiden pakkopalautukset maailman vaarallisimpiin maihin jatkuvat. Ihmisistä on tullut viivoja fläppitaululla eikä kukaan ota vastuuta, jos virheet johtavat kuolemaan tai kidutukseen.

Viime viikolla Suomessa nuori turvapaikanhakija kuoli sairastettuaan pitkään, koska ei saanut tarvitsemaansa sairaanhoitoa. Hän sairasti vakavaa, mutta helposti hoidettavaa sairautta. Kuitenkaan hänen lääkitystään ei suostuttu uusimaan ennen oleskeluluvan myöntämistä. Päätöstä ja hoitoa odottaessaan hän kuoli. Mitä vielä pitää tapahtua ennen kuin ongelmaan puututaan ja kuka ottaa vastuun?

Nyt kun Keskusta, Kokoomus ja ”Uusi vaihtoehto” ovat tällä viikolla kilpaa peräänkuuluttaneet nollatoleranssia rasismille ja jakamatonta ihmisarvoa, me vaadimme tekoja näiden kauniiden puheiden tueksi. Tänään julkaistiin 11 000 suomalaisen allekirjoittama vetoomus, joka vaatii Maahanmuuttoviraston toiminnan lainmukaisuuden selvittämistä ja pakkopalautusten lopettamista selvityksen ajaksi.

Rakkaat puoluekokousedustajat. Osa teistä saattaa muistaa minut siitä, että puhun usein turvallisuuspolitiikasta ja maanpuolustuksesta. Tämä edellä kuvaamani ei ole se Suomi, jota minä haluan puolustaa. Minä haluan puolustaa Suomea sen arvojen takia; sellaista Suomea, jota kehtaa kutsua oikeusvaltioksi, joka noudattaa kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia ja joka turvaa omassa perustuslaissaan määriteltyjen perusoikeuksien toteutumisen kaikille. Tämän enempää en vaadi.