Viitteen tarkoitus on nostaa asiantuntijatiedon merkitystä politiikassa. Se ei tarkoita sitä, että päätökset voitaisiin jättää asiantuntijoille. Politiikassa kun on viime kädessä kyse arvoista.

Viitteen arvoja ovat paremman tulevaisuuden rakentaminen tuleville sukupolville, koulutuksen ja tutkimuksen korostaminen, äänettömille äänen antaminen. Vastuu, vapaus ja välittäminen. Siksi me olemme nimenomaan Vihreitä.

Viitteen mielestä päätösten tulee kuitenkin pohjautua todellisuuteen. Tiedekirjailija Philip K. Dick on osuvasti sanonut, että ”Todellisuus on se, joka ei häviä silloin, kun lakkaat uskomasta siihen.”

Valitettavasti kaikki päätöksentekijät eivät perusta ajatteluaan todellisuuteen.

Esimerkiksi Keskustapuolue on sitä mieltä, että kun tarpeeksi uskoo, muuttuu turve uusiutuvaksi ja päästöttömäksi luonnonvaraksi. Käsitys ei perustu tähän todellisuuteen.

Perussuomalaiset uskovat, että rajat on pantava kiinni, koska maahanmuuttajat ovat kantasuomalaisiin verrattuna tilastollisesti todennäköisemmin rikollisia.

Todellisuudessa nuoret miehet ovat tilastollisesti rikollisempia kuin muut ryhmät. Minä satun olemaan nuori mies, mutta minua ei kukaan ole pyytänyt pahoittelemaan kaikkien nuorten miesten tekemiä terroritekoja saati poistumaan maasta.

Myös Kokoomuksen valtionvarainministeri Stubb on ollut hyvin joustava todellisuuden ja erilaisten väittämien suhteen.

Väite on ollut 90 %, todellisuus 10 %. Stubb väitti, että pakkolait ovat perustuslain mukaisia, todellisuus on päinvastainen. Stubb väitti, että Talvivaaran 38 miljoonan lisärahoitus riittää kesän yli, todellisuudessa rahat loppuivat huhtikuussa.

Vihreät on paras puolue asiantuntijatiedon hyödyntämisessä. Vihreä avoimuuden periaate ja vapaus eturyhmistä saa meidät tarkastelemaan uusia näkökulmia ja katsomaan kokonaisuutta. Me olemme valmiita muuttamaan kantojamme uuden tiedon perusteella.

Jatkakaamme tärkeää työtä politiikassa omien arvojemme pohjalta ja asiantuntijatietoa kuunnellen, kiitos.

Teemu Meronen

Viitteen puheenjohtaja