Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n perustajajäsen ja toiminnan innoittaja sekä tukija Jyrki Kasvi menehtyi pitkäaikaiseen sairauteen 16.11.2021.

Kasvi oli kiitetty tietoyhteiskuntapolitiikan uranuurtaja vuosikymmenien ajan. Hän toimi laaja-alaisesti mm. pelitoimittajana, tutkijana ja poliitikkona.

Keräsimme jäseniltämme muistoja Jyrkistä tähän kirjoitukseen, joka toimitetaan myös Jyrkin läheisille.


Tieto ystävän poismenosta oli raskas suru-uutinen, jota toivoimme vielä viime kuukausiin asti välttävämme. Jää hyvästi, rakas ystävä ja pitkäaikainen työkaveri Jyrki Kasvi.

Jyrkin merkitys Suomen politiikalle on ollut mittaamatonta. Ei ollut toista päättäjää, joka olisi tietoyhteiskuntamurroksen yhtä oivaltavasti ja ihmisen näkökulmasta nähnyt.

Työkaverina 8 vuoden ajan eduskunnassa ja vielä pidempään vihreiden toiminnassa Jyrki oli aina työyhteisön valopilkkuja. Itse olin nuorena nörttinä ja tietokonepelaajana lukenut Jyrkin oivaltavia peliarvosteluja, ja sama naseva ja lämmin huumori Jyrkillä oli aina tarjolla tilanteeseen kuin tilanteeseen. Poliitikkona Jyrki etsi ratkaisuja, ulospääsyä vaikeista tilanteista, ja kevensi vaikeita hetkiä lämmöllä ja huumorilla. Itse juttelin Jyrkin kanssa usein tietokonepeleistä, scifi-sarjoista tai roolipeleistä, mikä piristi raskaita työpäiviä. Sellaista työkaveria jää kaipaamaan.

Syvä osanottoni Jyrkin perheelle ja läheisille.

Jyrkin huumoria ja lämpöä kaivaten,

Ville Niinistö, europarlamentaarikko


Jyrki oli valtavan arvostettu pioneeri, visiöönäri, asiantuntija, ajattelija ja poliitikko. Minulle Jyrki oli paitsi kaikkea tätä, myös esikuva ja inspiraation lähde.

Pelit-lehdestä tuttu Jyrki sai ääneni, kun pääsin ensimmäistä kertaa äänestämään eduskuntavaaleissa 2003. Äänestin itse asiassa Jyrkiä moneen otteeseen silloinkin, kun kuuluin kokoomukseen, koska koin että Jyrki yksinkertaisesti tarvitaan eduskuntaan. Tyytyväisenä äänestäjänä seurasin fiiliksissä, kuinka Jyrki nosti tietoyhteiskuntapolitiikan tasoa harppauksittain, kuunteli, keskusteli ja teki työtä paremman ja avaramman maailman eteen scifi-nörtin tyylistään tinkimättä ja teekkarihuumoria unohtamatta. En tiedä, olisinko itse löytänyt tietäni politiikkaan ilman Jyrkin innostavaa esimerkkiä.

Jyrkillä olisi ollut vielä valtavasti annettavaa tälle maalle ja maailmalle. Joku totesi, että loppuun asti aktiivisesti maailmanmenoa kommentoinut ja moneen osallistunut Jyrki lähti saappaat jalassa. Niin isoja saappaita inspiroivana ajattelijana, rohkeana vaikuttajana ja lämpimänä ihmisenä tuskin täyttää kukaan koskaan. Terveiset Jyrkille jonnekin sinne c-säteiden loisteeseen Tannhäuserin porteille: Muistosi ei häviä kuin kyyneleet sateeseen, vaan vaalimme sitä ja jatketaan sitä työtä paremman ja avaramman maailman puolesta, jota ansiokkaasti teit.

Atte Harjanne

Kansanedustaja


Tunsin Jyrki Kasvin pitkältä ajalta ja olimme vuosia samassa eduskuntaryhmässä. Hän oli taitava ja lahjakas poliitikko ja tiedemies. Hän vaikutti suuresti tietoyhteiskunnan lainsäädäntöön ja oli arvostettu yli puoluerajojen. Jyrki oli mukana asiantuntemuksensa vuoksi tiedustelulakeja valmistelevassa työryhmässä. Lakien vaikuttavuutta ja uskottavuutta lisäsi se, että Jyrki suositteli ryhmällemme valmiin paketin hyväksymistä. Kun eduskuntaan oltiin tekemässä tietotekniikka-hankintoja, Jyrki oli valittu pieneen koekäyttäjien joukkoon. Kun laitteet otettiin koko talon käyttöön, Jyrkiltä saattoi kysyä vinkkejä niiden ominaisuuksiin liittyen. 

Jyrki oli poikkeuksellinen ihminen ja työtoveri, joka keskusteli mielellään chiliresepteistä, uusimmista peleistä tai pelitapahtumista. Innostuessaan hän jutteli pilke silmäkulmassaan. Jyrki oli lämmin ja valoisa, optimistinen ja kannustava. Muistan, kun näin hänet ensimmäisen kerran Espoon vihreiden kokouksessa, jossa vastavalittu kansanedustaja palkittiin vihreällä kasvilla. Ihailin silloin häntä kaukaa. Kun aloitin kaupunginvaltuustossa, Jyrki järjesti ryhmälle saunaillan Otaniemessä. Kivan illan päätteeksi Jyrki totesi ryhmälle, ”kiitos että sain viettää tämän illan kanssanne”. Hän näki kaikissa ja kaikessa valoisan puolen. Kun isännöimme eduskunnassa yhteisiä vieraita, Jyrki lähetti avustajansa kotiin perheen ja pienen lapsen luo. Me kaksi edustajaa jäimme siivoamaan kupit pöydiltä. Hän oli ainutlaatuinen. Jyrki jätti jälkeensä valtavan hienon elämäntyön, joka valaisee vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Johanna Karimäki


Olin Jyrkin kanssa tekemisissä enemmän hänen viimeisten kuukausiensa aikana kuin sitä ennen yhteensä. Meillä oli ollut erinäisiä pieniä yhteisiä projekteja vuosien mittaan, joiden pohjalta tiesin, ettei hän ole välttämättä järjestäytynein ihminen ikinä. Siksi tunnistin, että kun hän rupesi saamaan valtavia määriä avuntarjouksia, hän varmaan arvostaisi apua niiden hallinnoimiseen. Ja kun Suomessa halutaan jotakin järjestellä, sitä varten perustetaan yhdistys. Näin päädyin Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistyksen puheenjohtajaksi.

Oli ilo ja kunnia saada olla Jyrkin kanssa säännöllisesti yhteydessä hänen viimeisen vuotensa aikana. Kun hänen kanssaan jutteli puhelimessa, etäkokouksessa tai kasvotusten, ei hänestä oikeastaan koskaan nähnyt millään tavoin, että hän oli syöpäpotilas, jolta puuttui useita melko keskeisiä sisäelimiä. Toki se nousi välillä keskustelunaiheeksi, mutta silloinkin Jyrkin asenne oli sellainen, ettei hetkeäkään tuntunut, että tässä oli jotakin sellaista, jossa piti varoa sanojaan. Jyrki on minulle läheisin esimerkki siitä, miten vaikeiden asioiden kanssa voi ja tulisi elää: katkeraan loppuun saakka ilman hitustakaan katkeruutta.

Jani Moliis

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys ry, puheenjohtaja


Jyrkin muistolle

Ensimmäinen kohtaamiseni Jyrki Kasvin kanssa oli ensimmäisten eduskuntavaalien aikaan sen jälkeen, kun olin liittynyt vihreisiin ja matkalla yli Narinkkatorin kohti vihreiden vaalikojua. Jyrki iloisena ojentaa vaalimainostaan, joka oli samalla biojätepussi. Hukkaanhan se minulle helsinkiläisenä meni, mutta pidin ideaa kuitenkin nerokkaana, sillä oikeasti hyödyllisestä vaalimainoksesta on vaikea kieltäytyä. Myöhemmin Viitteen puheenjohtajana kysyinkin Jyrkiltä voimmeko yhdistyksenä hänen ideaansa hyödyntää. Näin Viite sai vaalimainoksen, jonka menekki on ollut katukampanjoissa aina taattu. Jyrkissä poikkeuksellista oli hänen empaattinen asenteensa muihin ihmisiin sekä kyky perehtyä asioihin ja argumentoida huolella, ja häntä arvostettiinkin yli puoluerajojen. Pidetään yhdessä huoli siitä, että Jyrkin elämäntyö jatkuu tavalla tai toisella. Voimia ja jaksamista Jyrkin perheelle.

Johanna Kohvakka

Viite – Tieteen ja teknologian vihreät, puheenjohtaja 2019-2020

Jyrki Kasvin säätiön tukiyhdistys ry, hallituksen jäsen


Lepää rauhassa Jyrki.

Kasvi on ollut minulle tärkeä inspiraatio poliittiseen aktiivisuuteen ja Vihreissä vaikuttamiseen. Hän on ollut asiantuntija monipuolisesti erilaisissa teknologia-aiheissa ja tietoyhteiskunnassa sekä aina korostanut samalla inhimillisyyttä kaikessa päätöksenteossa. Jyrki on puhunut vaikeista aiheista ymmärrettävällä tavalla ja tuonut esiin ongelmia kuitenkin aina positiivisella otteella.

Teemu Meronen, Viitteen puheenjohtaja vuosina 2016-2018


Tiesin J. Kasvin jo ennen kuin tiesin kuka hän on. Pelit-lehdessä 90-luvun alussa kirjoitti parhaita kolumneja nykyisin tunnettu nimimerkki Wexteen. Itse en tiennyt kenestä on kysymys mutta erään kolumnin lopussa hän paljasti nimensä olevan *.*.*****. Vähän yli kymmenvuotiaana laskin kirjaimia lehden etusivulla olevaan toimittajaluetteloon verraten ja olin erittäin ylpeä kun sain selville kenestä on kysymys.

Paavo HeiskanenTapasin Jyrki J. J. Kasvin ensi kerran eduskunnan Pikkuparlamentissa jossakin tilaisuudessa, jota en enää sen tarkemmin muista; silloin vaihdoimme vain pari sanaa kokoustauolla. Varsinaisesti yhteistyömme alkoi erään yhteisen vihreän tuttumme pyydettyä minua mukaan Jyrkin vaalikampanjaan yli kuntarajan.

Jari J. Marjanen


Kaikki on paskaa paitsi Jyrki J. J. Kasvi. 

Sellaisella tekstillä me joskus suunnittelimme teettävämme paitoja. Kun kaikki muu tuntui ankealta, kiireiseltä ja ahdistavalta, Jyrki osasi aina sanoa jotain mieltä nostattavaa.

Jyrki ei ottanut itseään tai maailman suruja liian vakavasti. Hänellä oli aina positiivinen vire, ajatus siitä, että kaiken voi vielä kääntää hyväksi. Se tuntui lohdulliselta, kun itse on melankolinen pessimisti. 

Sellaisia päättäjiä ja johtajia me tarvitsemme: jotka uskovat siihen, että ihmiskunta kyllä pystyy parempaan, jotka ovat jokaiselle ihmiselle yhtä reiluja ja ystävällisiä, riippumatta siitä keitä he ovat. 

Jyrkin seurassa oli aina helvetin mukavaa ja sain oivaltaa elämästä paljon. Kiitos siis Jyrki kaikesta. Jokaisesta kerrasta, kun sain inspiroitua ajatuksistasi. Jokaisesta muistutuksesta, että ihmisen on parempi olla naiivi ja väärässä kuin kyyninen ja oikeassa.

Lepää rauhassa, jää elämään.

Katri Ylinen


Jyrki Kasvi oli poliittinen idolini. Tapasin hänet liityttyäni 2004 Vihreisiin, kun satuin vielä asumaan Espoossa. Taisi olla seuraava vuosi kun Espoon Vihreät juhli kaksikymppisiään espoolaisessa huvilassa, ja siellä juttelin Jyrkin kanssa hyvän tovin. Mieleen on jäänyt tilanne juhlien loppupäästä, kun pöytiä piti kantaa sisään. Kun mua ja Jyrkiä tultiin hoputtamaan mukaan, Jyrki ”ihmetteli”, eikö puvun takki (ja viinilasi) käykään nakkisuojasta.

Seuraava muistoni on telkkarista, kun Lex Karpelan käsittelyn aikana Jyrki Eduskunnan puhujan pöntössä tallennutti pöytäkirjaan kopiointisuojauksen kiertokeinon (mitä kyseinen lakiesitys oli ilmeisesti kriminalisoimassa): C.

Kerran olin Otaniemessä seuraamassa vaalipaneelia, jossa meitä edusti Jyrki ja muista muistan vasureita edustaneet Li Anderssonin. Yhdessä kohtaa pääsin itse julistamaan ”insinöörit pelastavat maailman”, mihin Jyrki reagoi nostamalla nyrkkinsä ”tuulettaakseen”. (Sitten joku sanoi, että kyllä humanistejakin tarvitaan…)

Jep, aikanaan Jyrki edusti 100% Eduskunnan tietoyhteiskuntaosaamisesta. Itse mm. aspergeetikkona suosin asiat edellä etenemistä, mitä Vihreät mielestäni noudattaa paremmin kuin muut puolueet, ja Jyrkissä tämä suorastaan ruumiillistui. Pari aiempaa ja tulevaa esimerkkiä sivusi myös Jyrkin huumorintajua, joka yhdessä asiallisuuden ja huomaavaisuuden (niin, me nörtit olemme usein mainettamme humaanimpia) kanssa teki hänestä arvostetun yli puoluerajojen.

Paatuneena Trekkienä tietysti tajuntani räjähti, kun näin Jyrkin nettisaitilla klingoninkielisen osion. Tässä hengessä: vulchoH, Jyrki.

Kimmo Koskiala


Näin Jyrkin ensimmäistä kertaa televisiossa eduskunnan kyselytunnilla. Tavanomaisen teatterin keskeltä nousi hahmo, joka poimi keskustelusta jokaisen argumentaatiovirheen, korjasi väärät väitteet ja perusteli oman kantansa selkeästi faktoihin nojautuen. Itselleni tämä oli yksi syy lähteä mukaan puolueen toimintaan ja olen ajan kuluessa nähnyt, miten Jyrki on esimerkillään innostanut monia muita eteenpäin.

Jesse Weckroth


Jyrki Kasvi kuului lapsuuteeni ja nuoruuteeni. Muiden ikäisteni poikien (ja miksei tyttöjen) tavoin käytin koululta ja liikkumiselta jäävän aikani tietokoneiden parissa. Talouteemme tuli Mikrobitti, jota Jyrki toimitti antaumuksella temmaten meidät tulevat nörtit mukaan hyödyllisen harrastuksen pariin. Hänen kielellinen nerokkuutensa ei jättänyt ketään kylmäksi – hänen juttuihinsa palasi mielellään uudelleen ja uudelleen. Jyrkiä on osaltaan kiittäminen siitä, että yksi taloutemme jäsenistä löysi itselleen mieleisen ammatin matkapuhelinverkkojen parissa.

Jyrki oli allekirjoittaneen puoluekollega. En koskaan tavannut häntä, valitettavasti, livenä. Hän kosketti kuitenkin puheillaan, aloitteillaan, käytöksellään ja teoillaan kaltaistani vihreätä nörttiä. Hänestä olen kuullut puoluetoverina, ystävänä pelkkää hyvää, En edes tiedä, osasiko Jyrki olla vihainen tai vihollinen. Tuntui, että hän oli kaikkien pidetty ja rakastettu ystävä.

Häntä tulee ikävä. Minun tulee häntä ikävä.

Marko Helin


Lepää rauhassa Jyrki J.J. Kasvi.

En ehtinyt Jyrkiä lähemmin tuntemaan, mutta tapasin hänet useamman kerran, ja varsinkin puoluehallituksessa sekä tietoyhteiskuntatyöryhmässä ollessani teimme yhteistyötä. Jyrki tuli minulle vastaan ensimmäistä kertaa lapsena lukiessani Mikrobittiä ja Pelit-lehteä. Enpä silloin osannut arvata, että hän olisi tulevaisuudessa myös kovasti arvostamani poliitikko ja tietynlainen esikuva itselleni.

Jyrki oli visionääri, nörtti ja scifisti. Hän oli erittäin tarkkanäköinen sen suhteen, miten tietotekniikka ja digitalisaatio vaikuttavat meidän kaikkien elämään ja yhteiskuntaan. Hänen ajatukset ovat innoittaneet myös minua. Teknologian vastuullinen edistäminen ihmiskunnan hyväksi on jotain, mitä itsekin haluan tehdä.

Täytyy myös ihailla sitä rohkeutta ja voimaa, jolla hän syöpää vastaan taisteli. Harmillisesti kokeellinen hoito ei häntä pelastanut, mutta toi ilmeisesti kuitenkin tärkeää lisäaikaa. Toivottavasti Jyrkin elämäntyö jatkuu vielä pitkään ja Jyrki Kasvin säätiö saadaan perustettua.

Tästä menetyksestä huolimatta olemme saaneet paljon. Lämmin osanottoni kaikille läheisille.

Tuomo Liljenbäck
Toiminnanjohtaja, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry