Hyvä puoluekokousväki 

Suomen kasvihuonekaasupäästöt tippuivat viime vuonna kuutisen prosenttia. Myös metsäsektorin nielu toipui erittäin huonosta toissavuodesta.

Jos katsoo Suomen päästöjä EU:n politiikkasektorien mukaan, niin viime vuosina päästöt on vähentyneet etenkin päästökauppasektorilla, joka koostuu lähinnä energiantuotannosta. Suomi tarvitsee vahvempia päästövähennyksiä lopulta myös taakanjakosektorilla, jotta hiilineutraaliustavoitteeseen päästään.

Taakanjakosektorilla EU-jäsenmailla on maakohtaiset päästökiintiöt, ja Suomella on ollut vaikeuksia pysyä omien kiintiöidensä alapuolella. Taakanjakosektorin päästövähennyksiä tarvitaan tästäkin syystä. Ensi vuosikymmenen kiintiöt luultavasti yhä kiristyy toistaiseksi sovitusta, jos ja kun EU:n 2030-päästövähennystavoitetta kiristetään.

Taakanjakosektorin voidaan jakaa vielä alasektoreihin, joista suurimpiin kuuluvat liikenne, maatalous ja rakennusten erillislämmitys.

Liikenteen päästöjen laskemiseksi on jo pitkään ollut kovia tavoitteita, mutta kehitys ollut hidasta.

Maatalouden päästöt eivät ole liikkuneet mihinkään viime vuosinna

Myös rakennusten erillislämmityksen päästöt ovat laskeneet hitaasti

Toivoisinkin enemmän huomiota näiden taakanjakosektorin päästöjen vähentämiseen kuin mitä esimerkiksi budjettiriihessä nähtiin. Kiitos.

Ville Seppälä