Vihreät ovat pitäneet hyvin esillä Helsingin ja pääkaupunkiseudun matkustajajunayhteyksiä, tunnin junaa ym. Hyvä näin, mutta kun eduskuntaryhmän puheenjohtajakin puoluekokousta avattaessa korosti junaliikennettä, niin olisi syytä ottaa huomioon koko maan henkilöliikenne. Otan esille kaksi rataosuutta, joista olen puoluekokouksissa koettanut ennenkin puhua: Kokemäki – Rauma ja Turku – Uusikaupunki, joista varsinkin edellinen on lähellä sydäntäni. Olen myös aikoinani päässyt matkustamaan suoralla ”porkkanajunan” (Dm8 ja Dm9) yhteydellä Helsingistä Raumalle.
Kokemäen ja Rauman sekä toisaalta Turun ja Uudenkaupungin rataosa ovat sikäli huomionarvoisia, ettei kummankaan vierellä kulje maantietä, jolloin junaliikenne olisi selvästi kilpailukykyinen.
Rauman kaupunki on teettänyt hiljattain (14. toukokuuta) selvityksen Rma – Kki -henkilöjunaliikenteen mahdollisuuksista, lähtökohtina sähkömoottorijunaliikennöinti. Selvityksessä oli mukana suora junayhteys Rauma – (Lielahti -) Tampere siten, että Tampereella olisi vaihtoyhteys Helsinkiin. Rauman ja Kokemäen välin henkilöliikennepaikat olisivat junakohtausmahdollisuudet tarjoavat Vuojoki (Vjo) ja Kiukainen (Kn). Vaihtoyhteyttä Kokemäeltä Raumalle ei tarvitsisi olla jokaiselle kaukoliikennejunalle, ja nopeudennostomahdollisuuksiakin olisi kohtuullisin investoinnein.
Selvitys löytyy helposti verkosta. Toivottavasti valtakunnan tasolta annetaan maakunnille ja kunnille mahdollisuudet vaikuttaa henkilöjunaliikenteen kehittämiseen.

Jari Marjanen