Tuleva nobelisti Greta Thunberg sanoi viime vuonna, että “meidän täytyy toimia niin kuin talo olisi tulessa, koska se on”. Tämä on hyvä vertauskuva 16-vuotiaalta aspergeria sairastavalta ilmastoaktivistilta, joka ymmärtää ilmastokriisin vakavuuden paremmin kuin moni aikuinen. Mietitäänpä hetki, miten toimisimme, jos kotimme olisi oikeasti tulessa. Mitä tekisimme? Pyrkisimme sammuttamaan sen kaikin keinoin. Pyrkisimme suojelemaan meille tärkeää omaisuuttamme. Pyrkisimme pelastamaan itsemme ja läheisemme.

Tämä on kuitenkin vain vertauskuva, koska meneillään olevan ilmastonmuutoksen ja kuudennen sukupuuttoaallon vakavuutta emme vielä aisti yhtä konkreettisesti kuin ympärillä palavaa taloa. Sen ymmärtämiseksi meidän tulee kuunnella alan tutkijoita, tiedemaailmaa, ja luottaa siihen, että se, mitä he sanovat on parasta tällä hetkellä saatavilla olevaa tietoa ja toimia sen mukaisesti. Tutkijat puhuivat ilmastonmuutoksesta jo yli sata vuotta sitten, he antoivat meille vakavan varoituksen 30 vuotta sitten ja toisen varoituksen kaksi vuotta sitten.

Silti lasten täytyy aloittaa koululakko saadakseen meidät toimimaan. Silti 16-vuotiaan koulutytön täytyy matkustaa Atlantin yli purjeveneellä. Voi sanoa, että olemme aikuisina epäonnistuneet. 

Ilmastokriisi on niin vakava uhka, että sen tulee näkyä kaikessa mitä teemme. Sen tulee näkyä kaikessa mitä sanomme ja viestimme. Mitä ja miten kulutamme. Miten liikumme. Miten asumme. Mitä syömme. Ja ennen kaikkea mitä poliittisia päätöksiä päättäjinä teemme ja millaista politiikkaa edistämme.

Ilmastokriisiin ei auta laskennalliset kikkailut hiilijalanjäljellä, kulutuksen vaihtaminen bio-alkuisiin tuotteisiin tai muut näennäiset ekoteot, jotka useimmiten aiheuttavat enemmän päästöjä. Meidän on priorisoitava niitä olemassa olevia keinoja, jotka ovat tutkitusti tehokkaimpia ja kohdistettava toimenpiteet merkittävimpiin päästölähteisiin. Samalla on jo varauduttava ilmastonmuutoksen vaikutuksiin.

Palava talo on vertauskuva, mutta ihan konkreettisesti voimme nyt sanoa, että meidän täytyy toimia kuin sademetsä olisi tulessa, koska se on. 

Puhe puoluevaltuuskunnassa 7.9.2019
Puheenjohtaja Johanna Kohvakka, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry