Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry pitää Unkarin tiedemaailman viimeaikaisia tapahtumia erittäin huolestuttavana kehityksenä ja tuomitsee jyrkästi Unkarin hallituksen suorittaman tiedeakatemian vallankaappauksen.

Uuden hyväksytyn lain mukaan tutkimushankkeiden rahoituksesta päättää uusi hallintoporras, jonka jäsenet nimittää pääministeri Viktor Orbán. Ryhmä hallinnoi myös akatemian omaisuutta.

Tiedeakatemian puheenjohtajan mukaan uudistus johtuu ainakin osittain siitä, että akatemian asiantuntijat ovat arvostelleet viime vuosina Orbánin hallinnon toimia. Unkarin tiedeakatemia on maan suurin tutkimuslaitos, joka työllistää noin 3 000 eri alojen tutkijaa.

Laki on vakava uhka akateemiselle vapaudelle. 

Pahimmassa tapauksessa menneisyyden virheitä tullaan toistamaan ja näemme nykyajan versioita Galilein ja Lavoisierin kohtaloista. Tutkimuksen tarkoitus ei koskaan ole toimia vallanpitäjien työrukkasena vaan lisätä ihmiskunnan ymmärrystä ympäröivästä maailmasta.

Suomalaisen tutkimuksen maine on edelleen hyvä, mutta Unkarin esimerkki muistuttaa siitä, että maine voidaan myös menettää. Suomessakin tulisi siis kiinnittää entistä enemmän huomiota tutkimuksen riippumattomuuteen.

Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry