Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n uusin paikallisyhdistys Varsinais-Suomen tieteen ja teknologian vihreät ry perustettiin Turussa torstaina 5. huhtikuuta. Perustajajäseniä olivat muiden muassa professori Jukka Westermarck, maakuntavaltuutettu Mari Saario, Turun varavaltuutettu Tuomo Liljenbäck ja Varsinais-Suomen vihreät ry:n puheenjohtaja Ville Savonlahti.

Viite on vuonna 2008 perustettu Vihreän liiton valtakunnallinen yhdistys, jonka tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa poliittista päätöksentekoa. Järjestöön kuuluu Suomessa yli 500 jäsentä.

– Vihreissä vaikuttaa yhtä aikaa kaksi erilaista perinnettä: kiihkeä idealistinen maailmanparannus ja pragmaattinen koulutuksen ja sivistyksen arvostus. Silloin kun nämä onnistutaan yhdistämään oikealla tavalla, saadaan aikaan hyviä asioita, toteaa Viitteen toiminnan jo vuonna 2008 perustanut Mari Saario.

– Suomen viime vuosikymmenten nousu on perustunut tieteeseen ja tutkimukseen. Aivan viime vuosina tämä pohja on alkanut uhkaavasti rapistua. Tarvitsemme tieteen ja koulutuksen puolestapuhujia jokaisella poliittisella tasolla, niin valtioneuvoston strategisella tasolla kuin jokaisen pienimmänkin paikkakunnan lautakunnissa, sanoo professori Jukka Westermarck.

– Tiedettä ja sivistystä arvostetaan ympäri Suomen. Viite on kymmenessä vuodessa kasvanut vihreiden suurimmaksi jäsenyhdistykseksi, ja paikallisyhdistysten kautta saamme nyt toimintaa vakiintumaan myös pääkaupunkiseudun ulkopuolella, iloitsee Viitteen nykyinen puheenjohtaja Teemu Meronen.

Turkua ennen Viitteen ensimmäinen paikallisyhdistys perustettiin maaliskuussa Espooseen, ja lisää perustetaan eri puolille Suomea tämän vuoden aikana. Todennäköisesti omat paikallisyhdistykset perustetaan vielä tänä vuonna Tampereelle, Jyväskylään, Vantaalle ja Helsinkiin.

Varsinais-Suomen tieteen ja teknologian vihreiden ensimmäisen hallituksen puheenjohtajaksi valittiin FT, fyysikko Jakke Mäkelä ja hallituksen jäseniksi Annika Laakso, Tuomo Liljenbäck, Markus NorrgranJukka LampikoskiSamuli RiissanenEeva-Maria KuparinenJussi Laaksonen, ja Ville Kivekäs.

– Paikallisesti haluamme erityisesti kannustaa muita puolueita perustamaan vastaavanlaisia tieteen ja asiantuntijatiedon käyttöä poliittisessa päätöksenteossa ajavia ryhmiä, joko virallisia tai epävirallisia. Paikallispolitiikka on valitettavasti joskus hiukan väärällä tavalla värikästä. Monissa asioissa tietty rationaalinen harmaus auttaisi näkemään asiat asioina ja etenemään umpikujasta johonkin järkevään suuntaan, kannustaa tuore puheenjohtaja Jakke Mäkelä.