Tänään alkoi ennakkoäänestys presidentinvaaleissa. Kannattaako niissä edes äänestää, vai onko homma jo taputeltu Sauli Niinistölle? Mitä virkaa presidentillä nykyään enää on?

Jatkuvasti lisääntyvän informaation ja kasvavan globalisaation maailmassa tarvitsemme laaja-alaisen presidentin. On yhä tärkeämpää arvioida asioita kriittisesti säilyttäen samalla maltillisen, monet eri näkökulmat huomioon ottavan lähestymistavan.

Pienellä maalla ei ole varaa virhearviointeihin. Presidentin on kyettävä näkemään faktat niin kuin ne ovat.

Pekka Haavistosta saisimme juuri tällaisen presidentin. Haaviston näkemys erityisesti ilmastonmuutoksesta on tinkimättömämpi kuin yhdenkään muun ehdokkaan: hän on selkeästi todennut, että maailman suuret ympäristömuutokset ovat suurin turvallisuusuhkamme.

Haaviston halu keskustella ja rakentaa parempaa maailmaa ymmärrykseen perustuen kuvaa hyvin niitä hyveitä, joita myös tieteen maailmassa arvostetaan: avoimuus, tosiasioiden tunnustaminen ja pyrkimys aidosti ymmärtää keskustelukumppanin sanoma.

Presidentin tehtävänä on olla koko Suomen arvojohtaja ja tähän tehtävään Haavisto sopii erinomaisesti. Kattava kokemus kansainvälisistä tehtävistä ja pitkä ura kansallisessa politiikassa antavat vahvat lähtökohdat ymmärtää keskenään eri mieltä olevia ryhmiä ja saattaa heidät keskusteluyhteyteen yhteisten tavoitteiden alle.

Suomen menestykselle on yksinkertainen selitys: emme olisi siinä missä nyt olemme, jos emme olisi huolehtineet demokratiasta, ihmisoikeuksista ja tasa-arvosta koko kansakunnan tasolla.

Koulutuksen ja sivistyksen on oltava mahdollista kaikille, tulotasosta riippumatta. Laaja-alaisella sivistyksellä on erityisen suuri arvo, jos sen kautta opitaan kohtaamaan ja ratkaisemaan ristiriitoja. Tällainen taito säilyy läpi elämän. Tätä yhdistelmää me presidentissä tarvitsemme: jämerää realiteettien tajua yhdistettynä humaaneihin ratkaisuihin. Siksi Pekka on meidän valintamme.

Vihreän langan uutisessa Taloustutkimuksen tutkimuspäällikkö Juho Rahkosen arvioi, että toinen kierros tulee, mutta menee tosi tiukille. Jokaisella äänellä on merkityksensä. Presidentinvaaleissa siis todellakin kannattaa äänestää.

Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry:n hallitus

P.S. Jos haluat tukea laaja-alaista sivistystä, aktiivista tiedepolitiikkaa ja asiantuntijatiedon parempaa hyödyntämistä päätöksenteossa, liity Viitteen jäseneksi

1. Katso sopivin ennakkoäänestyspaikkasi, voit valita niistä minkä tahansa: http://tulospalvelu.vaalit.fi/TPV-2018_1/fi/aanestyspaikat.html
2. Ota äänestämään mukaasi ajokortti tai passi
3. Äänestä numeroa 3 !

Ennakkoäänestys jatkuu kotimaassa 23.1. saakka, ulkomailla 20.1. saakka.