Viite – Tieteen ja teknologian vihreät kannattaa kansalaisaloitetta tekijänoikeuslain uudistamiseksi ja parantamiseksi. Lähes 20 000 allekirjoittajaa kerännyt aloite kokoaa yhteen tärkeitä uudistuksia ja parannuksia, joilla tekijänoikeuslain pahimpia epäkohtia pyritään muuttamaan.

Kansalaisaloitteen esittämä tekijänoikeuslainsäädännön muutos parantaa tekijöiden, levittäjien ja käyttäjien välistä keskinäistä tasapainoa. Se parantaisi tekijöiden, kuten muusikoiden, elokuvantekijöiden ja toimittajien oikeutta kohtuulliseen korvaukseen. Aloite myös korjaa voimassa olevan lainsäädännön ylilyönnit verkkovalvonnan ja vahingonkorvausten osalta.

– Tekijänoikeuslainsäädäntöä on uudistettava. Hyvä askel kohti kaikille tolkullisempaa tekijänoikeuslainsäädäntöä on korjata nykyisen lainsäädännön pahimmat puutteet, Viitteen puheenjohtaja Vesa Saarinen toteaa.

Tärkeä osa kansalaisaloitetta on pyrkimys parantaa kulttuurin ja sisällön tekijöiden asemaa. Mediayritysten kanssa neuvotellessaan tekijät ovat alisteisessa asemassa, eikä mahdollisuutta aitoon korvauksista neuvottelemiseen ole.

– Työelämässä on tunnettu työntekijän heikomman suoja jo pitkään. Suomalaisessa tietoyhteiskunnassa tekijänoikeuslain tulee turvata tekijöiden oikeus kohtuulliseen korvaukseen tekijänoikeuksista neuvoteltaessa, vaatii Saarinen.

Aloite lisää tasapainoa myös rajoittamalla oikeudenomistajien oikeutta omin toimin selvittää käyttäjien toimintaa Internetissä ja vaatia verkkoyhteyden katkaisemista. Viite katsoo, että oikeudenomistajien oikeudet ovat tältä osin tarpeettoman laajat.

– Tieteen ja teknologian vihreät pitää tärkeänä, että keskusteltaessa tekijänoikeuslainsäädännöstä kaikkien äänet pääsevät kuuluviin – myös heidän, jotka eivät ole tietoyhteiskunnassa kuin kotonaan, painottaa Viitteen varapuheenjohtaja Otso Kivekäs.

Viite pitää tärkeänä ehdotusta tekijänoikeusneuvoston kokoonpanon laajentamisesta siten, että siinä olisivat edustettuna myös teosten kaupalliset hyödyntäjät, sivistykselliset organisaatiot sekä kuluttajien edustajat.

Kansalaisaloite on kerännyt ensimmäisen puolentoista kuukauden aikana lähes 20 000 allekirjoitusta.

LISÄTIEDOT

Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry on Vihreiden jäsenyhdistys, jonka tehtävänä tuoda tieteellistä tietoa politiikan perustaksi sekä tukea Vihreille tärkeiden teemojen tutkimusta tiede- ja teknologiapolitiikassa. Yhdistys on suurin Vihreän liiton valtakunnallinen henkilöjäsenyhdistys.

Aloite: https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/70

Vesa Saarinen
Puheenjohtaja, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry
GSM 050 372 3473
[email protected]

Otso Kivekäs
Ensimmäinen varapuheenjohtaja, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry
GSM 044 333 6338
[email protected]