Tieteen ja teknologian vihreät Heli Järviselle: verkkoyhteyden katkaisu ei ratkaise piratismiongelmaa

Viite – Tieteen ja teknologian vihreät ry suhtautuu kriittisesti Vihreiden naisten puheenjohtaja, kansanedustaja Heli Järvisen (vihr.) tekijänoikeuspoliittisiin näkemyksiin.

23.10.2009 päivätyssä blogimerkinnässään (http://www.vihreat.fi/node/4575) Järvinen esittää, että ”viime kädessä [piratismiin syyllistyneeltä] nettiyhteyden voi myös katkaista, jos laiton toiminta ei lopu”. Tieteen ja teknologian vihreiden mielestä verkkoyhteyksien katkaiseminen ei ratkaise piratismiongelmaa, vaan on erittäin ongelmallista muun muassa kansalaisten perusoikeuksien kannalta. Samaa mieltä Tieteen ja teknologian vihreiden kanssa ovat muun muassa Euroopan vihreät[1].

– Yhteys Internetiin on yhä useammalle välttämättömyys esimerkiksi opiskelu- tai työasioiden hoitamiseen. Yhteyden katkaisu ei ratkaise piratismiongelmaa, vaan hankaloittaa tarpeettomasti jokapäiväistä elämää, jopa kansalaisten perusoikeuksia. Verkkoyhteyden katkaisulla uhkailu ei ole vihreää, kansalaisoikeuksia kunnioittavaa politiikkaa – emmehän vaadi sähköjenkään katkaisemista rikoksiin syyllistyneiltä, huomauttaa Tieteen ja teknologian vihreiden varapuheenjohtaja Jani Moliis.

Tieteen ja teknologian vihreät suhtautuu kriittisesti myös Järvisen esitykseen siitä, että niin sanottu hyvitysmaksu voidaan laajentaa muun muassa matkapuhelimiin. Yhdistyksen mielestä koko hyvitysmaksujärjestelmä saattaa olla aikansa elänyt, ja sen korvaamista jollakin muulla, paremmin tähän aikaan sopivalla järjestelmällä, esimerkiksi veroperustaisella mallilla, tulee harkita.

Viite huomauttaa myös Järviselle, että verkossa toimivassa musiikkipalvelu Spotifyssa ei ole mitään laitonta. Palvelu on tehnyt sopimuksia lukuisten levy-yhtiöiden kanssa, ja se maksaa oikeuksien haltijoille sopimusten mukaisia korvauksia.

– Spotify on hyvä esimerkki uuden ajan palvelusta, josta hyötyvät niin tekijät kuin kuluttajatkin. Palvelu on kuluttajille helppo ja monipuolinen, ja levy-yhtiöille se saattaa olla pitkällä tähtäimellä jopa pelastus, arvioi Moliis.

Tieteen ja teknologian vihreät kiittää kansanedustaja Järvistä tekijänoikeuspoliittisen keskustelun avaamisesta.

– Järvisen keskustelunavaus osoittaa selvästi, että näistä asioista ei ole keskusteltu vihreissä tarpeeksi. On siksi hyvä, että Järvisen puheenvuoro heikkouksineenkin herätti keskustelua. Onneksi vihreissä on keskustelun puute huomattu ja ryhdytty valmistautumaan uusien tietoyhteiskunta- ja tekijänoikeuspoliittisten asiakirjojen, esimerkiksi uuden tietoyhteiskuntapoliittisen ohjelman valmisteluun, kiittää Moliis.

Lähteet:
[1] http://www.greens-efa.org/cms/pressreleases/dok/303/[email protected]