Tiedote‭ ‬-‭ ‬heti‭ ‬julkaistavissa

Poliitikoilta vaadittiin ennen valtiotieteen,‭ ‬oikeustieteen ja taloustieteen osaamista.‭ ‬Nykyään‭ ‬listaan on lisättävä myös luonnontiede.‭ Vihreät ovat vastanneet tähän haasteeseen perustamalla‭ ”‬Viite‭ ‬-‭ ‬Tieteen ja tekniikan vihreät‭”‬-nimisen yhdistyksen.‭ ‬Kyseessä on‭ ‬lajissaan ensimmäinen poliittinen yhdistys Suomessa.

Viitteen perustava kokous pidettiin Helsingissä Vihreän liiton puoluetoimistolla‭ ‬29.11.2008.‭ ‬Perustavassa kokouksessa yhdistyksen jäseneksi liittyi‭ ‬19‭ ‬henkilöä,‭ ‬mukaanlukien kansanedustaja,‭ ‬Vihreän liiton varapuheenjohtaja Jyrki Kasvi ja kansanedustaja,‭ Valtioneuvoston ilmastopoliittinen asiantuntija Oras Tynkkynen.‭ ‬Tieteen ja tekniikan vihreiden tarkoitus on toimia asiantuntijajärjestönä puolueen alaisuudessa‭ ‬ja tukea päätöksentekijöitä asiantuntijuutta vaativissa päätöksissä.

Viite vaatii,‭ ‬että päätöksenteon on perustuttava tasokkaaseen ja tutkittuun tietoon,‭ ‬ei‭ ‬yksittäiseen‭ ‬ideologiaan,‭ ‬populismiin tai luulotteluun.‭ ‬Tiedon paras lähde ovat itsenäiset ja riippumattomat yliopistot ja muut tutkimuslaitokset.‭ ‬Esimerkiksi turvetta ei voi muuttaa ympäristöystävälliseksi polttoaineeksi poliittisella päätöksellä.

Tieteellinen tutkimus on parhaita työkaluja yhteiskunnan ja ympäristön hyvinvointia‭ ‬edistettäessä.‭ ‬Tämä ei kuitenkaan tarkoita vallan siirtämistä demokraattisesti valituilta toimielimiltä erilaisille asiantuntijajärjestöille.‭ ‬Viite‭ ‬edellyttää,‭ ‬että valitut päättäjät kuuntelevat sekä asiantuntijoita että kansalaisjärjestöjä.‭ ‬Viite haastaa keskustelemaan.‭ ‬Logiikka on viisauden alku,‭ ‬ei sen loppu.