Vihreiden puoluekokouksessa 28.-29.9. viiteläiset edustajat pitivät puheenvuoroja poliittisessa keskustelussa sekä strategian, sääntömuutosten ja puoluekokousaloitteiden lähetekeskusteluissa. Jaamme näitä puheenvuoroja liiton nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Kati Juva otti poliittisessa keskustelussa kantaa ydinaseiden kiellon jatkumiseksi Suomessa.

Ei lehmä kaipaa sonnia, kun sataa ydinpommia.

Näin huusimme rauhanmarsseilla 50 vuotta sitten, ja viesti on edelleen ajankohtainen. Kylmän sodan loppumisen jälkeen ydinaseiden määrä ydinsodan riski väheni. Nyt maailmalla on alkanut uusi ydinasevarustelukierre – erityisesti Kiina lisää arsenaalejaan ja muutkin maat modernisoivat ydinaseitaan. Ydinpelotteesta on tullut merkittävä osa kansainvälistä politiikkaa. Kuitenkaan ydinaseet eivät tuo turvaa.

Ydinaseet ovat ihmiskunnan tuhoisin keksintö. Hiroshimassa ja Nagasakissa kuoli satojatuhansia ihmisiä yhden pommituksen seurauksena. Rajoitettukin ydinsota, jossa käytettäisiin paikallisesti vain 2 % nykyarsenaaleista, aiheuttaisi ydintalven, jossa muutamassa vuodessa kuolisi 2 miljardia ihmistä nälkään. Laskelmien mukaan Suomen väestöstä kuolisi 97 %.

Mitä tekee Suomi? Natoon liittyessämme saimme liiton konventionaalisen voimat turvaksemme, mutta valitettavasti Nato on myös ydinaseallianssi, ja olemme nyt sen ydinsateenvarjon alla. Ydinpelote on kuitenkin kiikkerä rakennelma, joka perustuu oletukseen päättäjien rationaalisuudesta. Ydinsota voi syttyä myös tahattomasti, teknisen tai inhimillisen virheen seurauksena.

Suomen linja ydinaseisiin on muuttunut. Suomi osallistuu Naton ydinsotaharjoituksiin, joissa simuloidaan ydinhyökkäystä. Suomi ei enää osallistu edes tarkkailijana ydinasekieltosopimuksen osapuolikokouksiin, joissa kuitenkin esimerkiksi Norja ja Saksa ovat mukana.

Tällä hetkellä ydinenergialakia ollaan muuttamassa, ja siinä yhteydessä on esitetty, että ydinaseiden kiellosta Suomessa voisi luopua. On erittäin tärkeää, että huolehdimme kiellon jatkumisesta.

Ydinaseiden hävittäminen on ihmiskunnan kohtalonkysymys. Joko me hävitämme ne tai ne hävittävät meidät.

Kati Juva

Puoluekokousedustaja, Helsingin tieteen ja teknologian vihreät