Vihreiden puoluekokouksessa 28.-29.9. viiteläiset edustajat pitivät puheenvuoroja poliittisessa keskustelussa sekä strategian, sääntömuutosten ja puoluekokousaloitteiden lähetekeskusteluissa. Jaamme näitä puheenvuoroja liiton nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa. Janne Peltola puhui poliittisessa keskustelussa ajankohtaisesta EU- lainsäädännöstä viestiliikenteen massavalvonnan toteuttamiseksi.
Tiesittekö, että EU:n sisäministerit käsittelevät 10. lokakuuta esitystä, joka velvoittaisi yritykset avaamaan jokaisen heidän välittämänsä viestin tai tallentamansa tiedon ja tarkistamaan, ettei siellä vain ole laitonta materiaalia?
En tiedä teistä, mutta minusta tästä ei ensimmäisenä tule mieleen Eurooppa.
Tämän esityksen tarkoitus on estää lasten hyväksikäyttöä kuvaavan materiaalin – CSAM – levittämistä. Näin isänäkin totean, että kaikki lasten hyväksikäyttö on tuomittavaa ja jos viranomaisilla on vaikeuksia tutkia vakavia rikoksia, asiaan liittyvät ongelmat pitää korjata.
Kuitenkin: kun puututaan näin karusti perusoikeuksiin, toiminnan pitäisi olla oikeasuhteista. Nyt rakennetaan infrastruktuuria, jolla kaikki kansalaisten viestit voidaan tarkistaa automaattisesti. Tällaisilla infroilla on taipumus levitä muihin tarkoitusperiin.
Passien sormenjälkiä ei pitänyt käyttää mihinkään muuhun kuin passeihin, mutta kappas kummaa: poliisi on jatkuvasti vaatinut sormenjälkirekisterin laajentamista rikostutkintaan.
Tässä tuskin käy toisin. Eikä liene sattumaa, että Unkari on etunenässä ajamassa aloitetta.
Suuri valiokunta on tuonut jo aiemmin esille huolensa siitä, ettei valvoa saa ilman rikosepäilystä ja tällä perusteella säädös on blokattu useamman kerran. Nyt Suomi on kuitenkin tuoreiden tietojen mukaan ilmoittanut kannattavansa esitettyä säädöstä.
Lasten hyväksikäyttö on vakava asia, mutta niin ovat perusoikeudetkin. Hyvää tarkoittava infra voi väärissä käsissä olla kohtalokasta. Valvontasäädös on pysäytettävä.
Janne Peltola
Puoluekokousedustaja, Viite – Tieteen ja teknologian vihreät