Uutta teknologiaa kehitetään innosta puhkuen ja suurin toivein ihmiskuntaa riivaavien ongelmien ratkaisemiseksi. Tai ehkä useammin rahan haalimiseksi itselle, mutta voisihan siinä sivussa tuottaa myös jotain hyödyllistä tai vähintäänkin viihdyttävää muillekin. Teknisin ratkaisuin voidaan tehdä monta hyödyllistä asiaa, mutta uusimpaan teknologiaan on yleensä varaa vain valmiiksi hyväosaisilla. Lisääkö uusi teknologia siis vääjäämättä eriarvoisuutta maailmassa?

Teknologialla (kuten kai kaikella muullakin) on sekä hyötyjä että haittoja. Yleensä se, mitä varten uusi teknologia kehitetään, on ainakin jollain tapaa hyödyllistä ainakin jonkun mielestä. Aina teknologinen ratkaisu ei tietenkään ole kovin onnistunut ja aiotut hyödyt saattavat jäädä jopa täysin saavuttamatta. Alkuperäisen tarkoituksensa lisäksi teknologialla on myös muita vaikutuksia. Jotkut seuraukset ovat haitallisia, jotkut hyödyllisiä ja jotkut muuten vaan hassuja. Monet sellaisia, joita kukaan ei osannut arvata etukäteen. Osa taas niitä, jotka olisi pitänyt tajuta etukäteenkin. Ehkä joku tajusikin, mutta häntä ei kuunneltu. Erityisen ongelmalliselta tuntuu, jos teknologiasta hyötyvät rikkaat ja koulutetut, mutta ikävät sivuvaikutukset kärsivät köyhät ja kouluttamattomat.

Kuitenkin moni mainio keksintö tuntuu myös lisäävän tasavertaisuutta. Monet sairaat ja vammaiset voivat teknisen kehityksen ansiosta elää ja osallistua yhteiskuntaan. Kaikkein köyhimmillä ei ole varaa omaan tietokoneeseen, mutta jos köyhällä on pääsy suureen ja mahtavaan Internettiin, hänen saatavillaan on hurja määrä tietoa johon aiemmin ei ollut mitään mahdollisuutta päästä käsiksi.

Kun lähes kaikissa työtehtävissä tarvitsee tietokonetta ja monet palvelut on siirretty nettiin, yhteiskunnasta voi tippua pahemman kerran pois jos ei vain osaa. Yleensä vanhuksia pidetään avuttomina uuden tekniikan kanssa, ja jostain syystä naiset luottavat keskimäärin miehiä vähemmän kykyihinsä tekniikan parissa. Oppia voi, mutta monet laitteet ovat ihan oikeasti vaikeita käyttää ja monin tavoin esteellisiä. Jotkut oppivat helposti, toiset vasta pakon edessä (jos sittenkään). Jotkut taas ovat synnynnäisiä lahjakkuuksia, opiskelevat insinööreiksi ja rikastuvat. Innolla uusia järjestelmiä ja laitteita suunnittelevien insinöörien harmiksi kaikki eivät edes halua uutta teknologiaa.

Mitä siis voisi tehdä, jotta teknologia ei lisäisi eriarvoisuutta entisestään, vaan päinvastoin vähentäisi sitä? Yksi ratkaisu on kehittää entistä parempaa teknologiaa. Teknologian käytön esteet voi karkeasti jaotella:

  1. ei ole
  2. ei osaa
  3. ei halua

Hyvän teknologian tulisi siis olla edullista ja esteetöntä, jotta se olisi kaikkien tarvitsevien saatavilla. Sen pitäisi olla helppokäyttöistä ja luotettavasti toimivaa. Ja tietenkin sen pitäisi olla kaikin puolin terveellistä, turvallista, ympäristöystävällistä ja eettistä. Kas, kukapa ei tätä täydellistä teknologiaa haluaisi käyttää! Ei muuta kuin kehittämään.

Henna Ruusu
Viiteen hallituksen jäsen, joka harrastaa tekniikan etiikkaa