Jos vielä pohdit äänestyspäätöstäsi, kokosimme tähän 30 pointtia, miksi Pekka Haavisto olisi juuri oikea valinta seuraavaksi Suomen presidentiksi!

 1. Ulkopoliittiset taidot – Presidentin valtaoikeudet eivät ole kovin laajat, mutta edelleen presidentin tärkein tehtävän on johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Haavisto on ulkopoliittisilta taidoiltaan ehkäpä tämän hetken paras suomalainen poliitikko. Tähän häntä ovat valmistaneet mm. aika ulkoministerinä ja aiemmat tehtävät rauhanneuvottelijana. Haaviston johdolla Suomesta tuli Naton jäsen paljon ennen Ruotsia. 
 2. Kyky johtaa kriisejä – Näinä epävakaina aikoina tarvitsemme presidentin, jonka rauhallisuuteen, neuvottelutaitoihin ja kriisinhallintakykyyn voimme luottaa tilanteessa kuin tilanteessa. Pekka on edustanut EU:ta ja YK:ta kriiseissä ympäri maailmaa mm. Balkanilla, Afganistanissa, Palestiinassa, Irakissa, Liberiassa, Somaliassa ja Sudanissa.
 3. Diplomaatti ja rauhanrakentaja  – Haavistolla on vankkumaton luottamus siihen, että erilaisten ihmisten ja aatteiden on mahdollista ymmärtää toisiaan ja kohdata puolitiessä. Hän on osoittanut kykynsä neuvotella tiukoissakin tilanteissa ja esimerkiksi saada suomalaisia panttivankeja kotiin. 
 4. Suomen maabrändi – Suomella on pitkät perinteet diplomatiassa ja rauhanrakentamisessa, ja Haavisto jatkaisi tätä perinnettä. 
 5. Ympäristö – Ympäristö on Haavistolle tärkeä. Hän on ollut niitä harvoja presidenttiehdokkaita, jotka ovat nostaneet ympäristöä vaalikeskusteluissa. Kotimaassa presidentin rooli on arvojohtaja ja Haavisto voisi tuolloin Sauli Niinistön tavoin nostaa esimerkiksi juuri ympäristöarvoja keskusteluun. Haavisto on sanonut, että tullessaan valituksi hän perustaisi valtionjohtajien ilmastoryhmän eikä varmasti unohtaisi ympäristökysymyksiä myöskään ulkopolitiikkaa hoitaessaan. On hyvä muistaa, että nykymaailmassa moni kriisi liittyy nimenomaan ympäristön tilaan, kuten kuivuuteen tai myrskytuhoihin, joita ilmastonmuutos pahentaa.
 6. Demokratia – Pekka on vankka demokratian puolustaja. Hän ei pelkää tehdä demokratiaa edistäviä ehdotuksia maailmalla matkustaessaan.
 7. Lasten oikeudet – Haavisto muistaa usein ottaa esille lasten aseman ja oikeudet niin Suomessa kuin kansainväliselläkin tasolla. Pekka on puhunut mm. kiusaamista vastaan.
 8. Muita kunnioittava – Haavisto kohtaa kaikki ihmiset kunnioittavasti ja keskustelee neuvottelevasti ja ymmärtäen myös erimielisten kanssa. 
 9. Vakuuttaa yli puoluerajojen – Pekan kampanjassaan on ollut alusta alkaen tunnettuja ihmisiä yli puoluerajojen: mm. Kokoomuksen Jaana Pelkonen, RKP:n Eva Biaudet ja Elisabeth Rehn, Vasemmistoliiton Suldaan Said Ahmed sekä perussuomalaistaustainen Tiina Elovaara. Toisen kierroksen alussa kansalaisvaltuuskuntaan ilmoittautui suuri määrä tunnettuja poliitikkoja lisää Antti Rinteestä Tytti Isohookana-Asunmaahan ja Ville Skinnarista Maria Kaisa Aulaan. Myös perussuomalaisten joukoista on kuulunut kannatusta Haavistolle; perussuomalaisten kansanedustaja Sheikki Laakso jopa kertoi lähtevänsä jakamaan Haaviston vaalimateriaalia.
 10. Kulttuuria arvostava – Haavisto arvostaa kulttuuria. Onhan tästä jo osoituksena valtava joukko suomalaista kulttuuriväkeä, mm. muusikoita ja kirjailijoita, jotka seisovat hänen takanaan osana kansalaisvaltuuskuntaa.  
 11. Al-holin lapset – Suomalaislasten saaminen Suomeen oli tärkeää – millainen tulevaisuus noilla lapsilla olisikaan ollut, jos he olisivat kasvaneet aikuisiksi vankileiriä muistuttavissa olosuhteissa. Lapsia ei saa rankaista heidän äitiensä virheistä. VIrkamieheltä, joka oli katsonut ettei voi tehdä toimia virkavastuulla ja jota Haavisto yritti siirtää toisiin tehtäviin, Haavisto on pyytänyt anteeksi. 
 12. Venäjän kokemus – Nyt jos koskaan on tärkeää, että meillä on presidentti jolla on kokemusta Venäjän kanssa toimimisesta. Haavisto seurasi Venäjällä (aluksi maanalla) toimivia ympäristöliikkeitä 80-luvun puolivälistä alkaen ja oli mm. perustamassa Leningradin ympäristöfoorumia. Haavisto on tuominnut Venäjän toimet 2014 Krimin miehityksestä alkaen.
 13. Sotilasansiomitalin haltija – Haavisto suoritti siviilipalveluksen, koska 80-luvulla ydinsodan uhan alla keskusteluilmapiiri oli erilainen, mutta nyt hän todennäköisesti menisi armeijaan ja suosittelee sitä myös nuorille. Hän on ainoa presidenttiehdokas, jolla on ollut sotilaita alaisuudessaan, esimerkiksi 100 hengen sotilasosasto Sudanissa ja Darfurissa. Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala on myöntänyt Haavistolle sotilasansiomitalin tämän roolista Tshadin operaatiossa ja kertoo haastattelussa, että kunnioittaa Haaviston osaamista sotilaallisissa asioissa. 
 14. Arvostaa tiedettä ja tutkimusta – Pekka arvostaa tiedettä ja tutkimusta ja kuuntelee asiantuntijoita. Moni tieteentekijä on Haavistoa tukevassa kansalaisvaltuuskunnassa.
 15. Juuri presidentin tehtävään sopiva luonne – Haavisto on yksinkertaisesti hyvä tyyppi. Hän on rauhallinen, empaattinen ja sovitteleva. Hänellä on kyky pysähtyä kuuntelemaan ja katsomaan asioita myös toisen näkökulmassa. 
 16. Ei hermostu – Haavisto ei hermostu. Tarvittaessa hän osaa kuitenkin olla tiukka, päättäväinen ja rohkea. Esimerkiksi rauhanneuvottelijana ei pelkkä empaattisuus ja ymmärtäminen riitä, vaan lopulta kun kompromissi pitää saada aikaan vaaditaan myös tiukkuutta. 
 17. Saa ihmisten luottamuksen ja kunnioituksen – Rauhanneuvotteluprosessissa oleellista on, että on saavuttanut molempien osapuolien kunnioituksen.
 18. Kansainväliset verkostot – Haaviston valtavan laajat kontaktiverkostot auttavat häntä olemaan presidentti, jolla on poikkeuksellista vaikuttavuutta.
 19. Edustava maailmalla – Haavisto on jo pidetty maailmalla, joten hänen presidenttiytensä otetaan ilolla vastaan. Haavisto on monin tavoin edustustehtävään sopiva henkilö: ystävällinen, sivistynyt, kielitaitoinen, huumorintajuinen ja kohtaa jokaisen ihmisen kunnioittaen. 
 20. Hyvä ja kiinnostava puhuja – Haavisto esiintyy hyvin ja loistava tarinankertoja. Hän kertoo tarinoita tavalla, joka tempaisee kuulijan mukaansa ja innostaa. 
 21. Puolustaa aina heikommassa asemassa olevia – Haavisto on humanisti, jolla on vahva oikeudenmukaisuuden taju ja halu olla aina pienen ihmisen puolella. Hän ymmärtää köyhyyttä ja tavallisen ihmisen arkea. Kaikki hyötyvät yhteiskunnasta, jossa luokkaeroja ei ole. 
 22. Vahvistaa Suomea sisäisesti – Haavisto haluaa rakentaa siltoja myös eri taustoista tulevien suomalaisten välille. Kun rajojen ulkopuolella tapahtuu, on tärkeää, että Suomi on vahva, yhtenäinen kansakunta – siksi meidän on tärkeää oppia ymmärtämään toisiamme. Haavisto on ehkä paras mahdollinen henkilö rakentamaan siltoja erilaisten näkemysten välille. Tästä hyvänä esimerkkinä on Haaviston vierailu Teuvo Hakkaraisen sahalle vuonna 2011, kun mies oli pahoitellut lausuntojaan homoseksuaaleista. Vielä 2024 kampanjakiertueestakin Haavisto kertoi, että Viitasaaren vaalitilaisuudessa oli erityisen hyvä tunnelma. Vaikkei hän kyläläisten ensisijainen valinta olekaan, silti vastaanotto on Haaviston mukaan aina lämmin. 
 23. Vähemmistöön kuuluminen – Haaviston kuuluminen seksuaalivähemmistöön on vahvuus: kuka ymmärtäisi paremmin syrjittyjen ja heikkojen asemaa kuin itsekin vähemmistöön kuuluva presidentti? 
 24. Ihmisoikeudet ja edelläkävijyys – Meillä on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus olla yksi edelläkävijöistä ja edistää ihmisoikeuksien toteutumista Suomen rajojen ulkopuolellakin valitsemalla seksuaalivähemmistön edustaja presidentiksi. Pekka on jo aiemmissa tehtävissään kiertänyt maailmaa maissa, joissa homoseksuaalisuus on kielletty, ilman mitään ongelmaa. Ongelmia ei ole ollut myöskään muilla valtioiden johtajilla, jotka kuuluvat seksuaalivähemmistöihin. Pekan valinta presidentiksi on viesti näille maille, että jokainen ihminen on yhtä arvokas ja että me pohjoismaisena sivistysvaltiona olemme valinneet hänet presidentiksi. Suomesta välittyisi kuva sivistyneenä, edistyksellisenä ja erilaisuutta hyväksyvänä maana. Tämä viesti voi saada heidät pohtimaan, olisiko heidänkin aika tarkistaa käsityksiään. Haaviston persoonallisuus ihmisiä kohdatessa toimisi hyvänä lisänä edistämään tätä kehitystä. Näin voimme omalta osaltamme vaikuttaa siihen, että jonain päivänä kukaan ei ole uhattuna kotimaassaan vähemmistöön kuulumisensa vuoksi. 
 25. Globaali ajattelu – Haavisto näkee, että omaan tulevaisuuteemme vaikuttaa koko maailman tulevaisuus. On tärkeää pitää huolta rauhasta, ympäristön tilasta, ilmastonmuutoksen vaikutuksista myös muualla, jotta voimme välttyä kriiseiltä kotimaassakin.
 26. Talouskasvua vihreällä teknologialla – Haavisto haluaa edistää Suomen talouskasvua mm. kehittämällä Suomea vihreän teknologian viejämaana. Vihreässä siirtymässä on maailmanlaajuisesti valtava potentiaali.  
 27. Puoluepoliittisesti riippumaton kampanja – Haavisto ei halunnut olla vain vihreiden ehdokas, sillä hän näki merkityksen sillä, että jo kampanjan aikana hän on puoluepoliittisesti sitoutumaton. Hän oli saanut paljon yhteydenottoja yli puoluerajojen ihmisiltä, jotka halusivat tehdä hänen kampanjaansa. Presidentinvaalit ovat henkilövaalit, ja on tärkeää, että presidentti edustaa kaikkia suomalaisia. 
 28. Raha ei ratkaise – Haaviston vaalikassa koostuu pääasiassa yksityishenkilöiden pienistä lahjoitusvirroista ja isommat lahjoittajatkin ovat pääasiassa vanhoja ystäviä. Jos haluat lahjoittaa Haaviston kampanjaan, pienikin summa auttaa.
 29. Juuri sopivan ikäinen – Presidenttiys on hyvä päätös pitkälle poliittisille uralle. Tällöin presidentillä ei enää ole poliittisia ambitioita, jolloin lehdistö suhtautuu presidenttiin kunnioittavammin kuin siinä tilanteessa, että pitäisi edes työn puolesta vähän epäillä, että taustalla on jotain itsekkäitä poliittisia tavoitteita. Liian nuoret presidentit ovat aina kipuilleet sen kanssa mitä tekevät presidenttiyden jälkeen. Lisäksi presidentti saa valtion kustantamana loppuelämän ylläpidon mm. asumisen ja turvamiesten osalta myös presidenttikauden jälkeen. Ei ole enää omaa vapautta tämän jälkeen. 
 30. Ulkopoliittisen vallan jakautuminen – Tällä hetkellä ulkopoliittinen valta on keskittynyt kokoomukselle: pääministeri, ulkoministeri, puolustusministeri, puolustusvaliokunnan puheenjohtaja ja suuren valiokunnan puheenjohtaja ovat kaikki kokoomuslaisia. Parlamentaarisen otteen turvaamiseksi ulko- ja turvallisuuspolitiikassa on tärkeää, että valta jakautuu.

Kumpi tahansa valitaankin, ei Suomi huonoa presidenttiä saa, mutta kokonaisuutena, presidentin rooli, valtaoikeudet ja vallan jakautuminen huomioiden, Pekka olisi ehdottomasti paras valinta juuri tähän tehtävään.

Jos olet samaa mieltä, äänestä Pekkaa numerolla 10. Ennakkoäänestys alkaa tänään ja vaalipäivä on 11.2. 

Jos haluat vaikuttaa, innosta muitakin kertomalla äänestyspäätöksestäsi, osallistumalla sosiaalisen median keskusteluun ja tule vaikka mukaan tekemään Pekan kampanjaa! Mukaan ehtii vielä kampanjan loppumetreilläkin – liittymislomake löytyy sivuston https://haavisto2024.fi/ lopusta. Tervetuloa mukaan puoluetaustasta huolimatta!

Johanna Kohvakka

Juttu on julkaistu myös Verdessä.

***

Lähteitä:

https://www.iltalehti.fi/presidentinvaalit/a/2012012515124794
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_openly_LGBT_heads_of_state_and_government
www.haavisto2024.fi
https://www.facebook.com/johanna.kohvakka/posts/pfbid02LB4ASDbnHJZGqFrV3X2aXjphST7VRdfxea3YAGXbmnQCVA1msYKPi6zEoU6tm9iPl  
https://www.anssikela.com/2011/12/19/16-syyta-aanestaa-pekka-haavistoa/